KAKO DA SE KISELI KUPUS NE POKVARI: 3 stvari su ključne, a biće i ukusniji ako dodate OVAJ SASTOJAK

Već smo pisali kako možete da ukiselite kupus na najjednostavniji način, ali smo također pisali i kako da ukiselite kupus za samo 48 sati.

Danas vas savjetujemo kako da se kiseli kupus ne pokvari, a za to je bitno da ispratite par koraka.

Kada kiselite kupus bitno je da izaberete pravu posudu. Najpogodnije su glinene, drvene ili staklene posude, a ne preporučuje se upotreba metalnih ili plastičnih jer mogu da oksidiraju. Posude u kojima ćete kiseliti kupus moraju da budu suhe i čiste, pa ih prije upotrebe isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom. Dobro ih osušite i pazite da posude nemaju pukotine ili ogrebotine.

U očišćene posude poređajte kupus i prelijte rasolom tako da ga skroz pokrije. Prije nego što zatvorite posudu u kiseli kupus dodajte malo šećera ili meda, jer će ova dva sastojka pomoći u očuvanju kiselosti i poboljšaće ukus kupusu.

Kako bi se kupus ukiselio i kako se ne bi pokvario bitno je da ga čuvate na dobrom mjestu, a ova 3 uslova su posebno važna.

Temperatura

Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stepeni Celzijusa. Na višim temperaturama kupus može da se previše ukiseli ili osuši. Na nižim temperaturama kupus može da se smrzne ili izgubi svojstva.

Osvjetljenje

Kiseli kupus je bolje čuvati na tamnom mjestu, jer svjetlost može pokvariti njegovu boju i ukus. Ne čuvajte kupus na direktnoj sunčevoj svjetlosti ili blizu izvora vještačke svjetlosti.

Vlažnost

Kiselom kupusu je potrebna dovoljna količina vlage. Ne skladištite kupus na suvim ili provjetrenim mjestima. Takođe morate periodično da provjeravate nivo slanog rastvora u posudama i dodajte ga ako je potrebno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *