Ukus je nevjerovatan: Dodajte 1 tajni sastojak u ajvar i dobićete pravu delikatesnu zimnicu

Ako dodate malo hrena u ajvar, dobićete pravi delikates za zimnicu!

Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće nasleđen od mame ili bake. Makedonski ajvar se smatra „kraljem“ zimnice, a na jugu Srbije on se redovno sprema od čiste paprike, bez ikakvih dodataka, pa ga svi volimo.

Međutim, nije retkost ni da kuvarice eksperimentišu sa novim receptima – za ljubitelje presne hrane, imamo i predlog kako da ajvar naprave od svježih paprika.

ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako – hren! Predlažemo da obavezno probate, jer ne morate da menjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.

Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, isjeckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, miješajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte so. Tek na kraju, kad je vrijeme da sipate esenciju, narendajte manju količinu hrena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr rena) i umiješajte u ajvar.

Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h. Da podsjetimo, sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni, pogledajte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *