Kajsija: Ubijaja rak bolje od hemoterapije, poboljšava vid, jača kosti, za srce, kod mršavljenja (recepti)

Kajsija pripada porodici ruža (Rosaceae) i rodu biljaka Prunus kao i drugo koštunjavo voće u koje spadaju badem, breskva, višnja i šljiva. Poreklom je sa teritorije današnje severoistočne Kine ali je zahvaljujući Rimljanima došla do Evrope i zauvek osvojila taj prostor.

Kajsija se danas gaji širom sveta i nema osobe koja može odoleti njenom karakterističnom i vrhunskom ukusu njenih zlatnih plodova. Osim u svežem obliku koji se najčešće sreće početkom juna, plodovi kajsije relativno često se mogu naći u suvom ili kuvanom obliku. U toku procesa obrade može doći do gubitka hranljivih materija pa je najbolje konzumirati ih sveže.

Semenke kajsije se koriste za ekstrakciju ulja koje ispoljava veliki broj pozitivnih efekata na zdravlje i zbog toga je još od davnina bilo cenjeno kao zlato. U naturopatiji se veruje da semenke kajsije imaju laetril ili vitamin B17 koji leči rak, ali to nikada nije dokazano.

Nutritivna vrednost kajsija

Kajsije su izuzetno hranljiva namirnica, predstavljaju dobar izvor vitamina C, K, A, E, vitamina B kompleksa, naročito vitamina B3, osim toga, sadrže i druge vitamine ali u nešto nižim koncetracijama. Sarže dosta minerala kao što su kalijum, mangan, bakar i fosfor. Osim minerala i vitamina, dobar su izvor vlakana.

Kajsije za eliminaciju efekata slobodnih radikala

Kajsije sadrže veliku količinu jedinjenja sa snažnim antioksidativnim delovanjem, između ostalih tu spadaju vitamini A i C. Svi efekti koje kasija ostvaruje na zdravlje čoveka dobro su dokumentovani i naučno su zasnovani. Osim vitamina, sadrži polifenolna jedinjenja kao što su flavonoidi. Pokazano je da ljudi koji unose umerene količine hrane bogate flavonoidima imaju smanjen rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Postoji niz jedinjenja u kajsijama koja efikasno sprečavaju nastanak strukturnih i funkcionalnih oštećenja ćelija ili genetskog materijala, neka od najaktivnijih koji se sreću su:

  • Proantocijanidini

  • Katehini

  • Epikatehini

  • Kvercetin

  • Galna kiselina

  • Kafena kiselina

  • Ferulinska kiselina

Čuvaju kožu

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu. A antioksidansi iz ove voćke usporavaju i proces starenja.

Pomažu kod mršavljenja

Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma. Kajsije su odličan izbor za međuobrok za one koji su na dijeti, jer brzo zastite, a nemaju puno kalorija.

Jačaju kosti

Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.

Odlične za srce

Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola, što znači da štiti srce. Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića. Suve kajsije su bogate kalijumkarbonatom potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije.

Čuvaju vid

Kajsije su bogate karotenoidima i ksantofilima, fitonutrijentima za koje naučnici veruju da sprečavaju nastanak oštećenja oka koje je povezano sa starenjem. Lutein je jedno od tih jedinjenja za koje je pokazano da sprečava nastanak oštećenja mrežnjače koje je uzrokovano faktorima okoline kao što je ultraljubičasto zračenje. Pokazano je da redovan unos kajsije sprečava gubitak vida starenjem.

Umanjuju štetan efekat zapaljenja

Stalno zapaljenje niskog intenziteta može biti uzrokovano pušenjem i neadekvatnom ishranom. Pokazano je da ovaj vid zapaljenja može biti uzročnik velikog broja bolesti današnjice. Studije su pokazale da kajsije mogu sprečiti nastanak zapaljenja zbog toga što sadrže veliku količinu katehina, bioflavonoida za koje je pokazano da ispoljavaju antiinflamatorni (protivupalni) efekat. Samo jedna prosečna kajsija sadrži oko 5 grama ovog fitonutrijenta.

Ova jedinjenja osim antiinflamatornog dejstva ostvaruju i niz pozitivnih efekata na opšte zdravlje što je danas glavni predmet proučavanja naučnika. Ispitivanja su pokazala da katehini inhibiraju enzim ciklooksigenazu koji je u organizmu odgovoran za nastanak inflamacije, sličan mehanizam dejsva imaju i antiinflamatorni lekovi.

Čuvaju sistem za varenje hrane

Kajsije su dobar izvor vlakana i zbog toga se preporučuju osobama koje imaju problema sa varenjem ili imaju poremećen mikrobiom. Povećavaju zapreminu stolice, ubrzavaju peristaltiku i stimulišu lučenje enzima koji  olakšavaju varenje hrane i na taj način sprečavaju nastanak opstipacije.

Osim toga, oko polovina ukupnih vlakana je rastvornog tipa što znači da redovan unos ovog voća može pomoći u regulaciji nivoa holesterola kod osoba koje ne paze na ishranu.

Košpice kajsije ubijaju rak bolje od hemoterapije

Pojavu raka prouzrokuje nedostatak vitamina B17 u organizmu. Kako biste ga nadomestili i samim tim sprečili rak, lekari smatraju da uz minimalno 7 košpica kajsije na dan rak nestaje.

O delotvornosti vitamina B17 u lečenju raka govorilo se još u praistorijskom Egiptu, ali nikada ništa zvanično nije bilo dokazano. Prvo sistematsko proučavanje vitamina B17 datira sa početka prošlog veka, kada je hemičar Bohn naveo primer da se tokom destilacije vode od gorkih badema, oslobađa hidrocijanična kiselina koja ubija ćelije kancera.

Ali pošto se istraživanje smatralo nepotpunim, ubrzo je ova hipoteza naišla na zabranu

od strane države. Poslednjih 35 godina, razne farmaceutske kompanije su pokrenule inicijativu detaljnijeg ispitivanja uticaja vitamina B17.

Dr Ernst Krebs je postavio šemu dejstva vitamina B17 i zajedno sa dr Džonom Ričardsonom iz San Franciska, dokazao da vitamin B17 100% onemogućava formiranje raka i ubijanje postojećeg. Ovaj antikancerogeni faktor poznat je kao “Laetril terapija”Najveća koncentracija ovog vitamina pronađena je u košpicama kajsije.

Ukoliko jedete sedam košpica kajsije na dan, nikada nećete dobiti rak, dok svakodnevno unošenje B vitamina direktno kroz jednu narandžu, neće imati to dejstvo.

Košpice kajsije sadrže najveću koncentraciju vitamina B17 na planeti. U njegovom molekulu se nalaze dve jedinice šećera, jedna cijanida i jedna benzadelhida, koji se u ljudskom organizmu oslobađaju, nailazeći samo na maligne ćelije. Kancerogenoj ćeliji je šećer neophodan za rast i održavanje. Ona je bogata enzimom betaglikozidazom i u spoju sa cijanidom i benzadelhidom iz jezgra stvara vrlo otrovno jedinjenje hidrocijanid (HCN). Tako se ćelija raka truje i uništava.

Enzim betaglikozidazon se u ostalim, zdravim, ćelijama tela nalazi u izuzetno malim količinama, pa praktično ne dolazi do trovanja zdravih ćelija organizma.

Rak voli šećer, a cijanid u jezgru košpice upravo je okružen njime. Rak jede šećer, ali truje se cijanidom. Vrlo je važno da se ćelije raka navedu da jedu samo šećer sa cijanidom i da unošenje svakog drugog šećera treba eliminisati.

Vitamin B17 ne sastoji se samo u košpicama kajsija, već ga ima u gorkom bademu, grašku, košpicama šljive, jabuke, nektarine, kruške, trešnje, limuna, kupina, malina, jagoda i drugih. Drvo gorkog badema je zabranjeno u SAD.

Kada je reč o kancerogenom tumoru, u skoro svim slučajevima u kojima se konzumirao vitamin B17 , rak se smanjio. Postojala je dilema da li nastaviti sa hemoterapijom ili posvetiti se samo lečenju vitaminom B17. Rezultati su pokazali da oni koji su nastavili sa hemoterapijom su imali loš završetak. Ipak, lekari savetuju obolele pacijente da nastave kombinaciju hemoterapije i vitamina B17, što se danas smatra njihovom najvećom greškom. Maligni tumori su samo malim delom kancerogeni. Kada kancerogeni deo izumre, tumor se smanji samo za onaj deo koji je bio kancerogen.

Koliko količine košpica je neophodno da unesemo u toku dana?

Optimalna količina predstavlja oko 13g. Prodavnice ne prodaju sirove košpice kajsije, ali zato je Uprava za kontrolu lekova i prehrambenih proizvoda (FDA) poslednjih godina izdejstvovala da vitamin B17 bude i tamo dostupan.
Takođe, vitamin B17 možete nabaviti u obliku tableta, gde se jedna ili dve tablete (100mg) smatraju prihvatljivom zamenom.

Izumitelj vitamina B 17 ističe da minimalno 7 košpica na dan ili 1 do 3 tablete na dan onemogućavaju pojavu raka u telu tokom celog životnog veka.

Dovoljno je samo da košpice dobro sažvaćete i natopite pljuvačkom, i neka odstoje malo u ustima, pa onda progutati. Košpice se mogu jesti u kombinaciji sa medom i sosom od jabuka.

RECEPTI SA KAJSIJOM

Sok od kajsija

Sastojci:

  • 1 kg kajsija

  • 150 g šećera

Priprema

Kajsije očistiti od koštica. Zatim skuvati kajsije i dodati šećer. Kuvati sat vremena. Onda ih procediti. Na pasirci (kašikom gnječiti skuvanu smesu). Smesu ostaviti da se ohladi i piti.

 

Slatko od kajsija

Sastojci:

  • 1 kg kajsije

  • 1 kg šećera

  • 1/2 limuna

  • 1 šipka vanile

Priprema

Da dragi moji sezona je kajsija i spremanja slatka i džema. Slatko od kajsija je pravi delikates i ne zovu ga džabe jedno od četiri slatka u gospodskoj grupi. Bar je moja baka tako smatrala. Slatko od kajsija se znalo da mora da ima soft koji nije previše gust, a da bude dobro ukuvan, a sama kajsija cela i čvrsta. I naravno boja ćilibara ili svetlo jarko narandžasta. Nikako tamna. Mera je kilo na kilo. Šta to znači? Pa to vam je kilogram očišćenih kasija sa kilogramom šećera. I obično kod sitne kajsije otpadne na tri kilograma nečišćenih oko kilogram otpada. Pa prema tome se ravnajte. Za čvrstinu kajsija zaslužan je kreč tj. krečna voda u koju se potapaju očišćene kajsije. Potapaju se na samo dva do tri minuta i onda ih isperete u 4 vode. A krečna voda se sprema tako što se 250gr negašenog kreča doda u 2l vode pa kad se rastvori doda se još dva litra. Kada se voda izbistri odlije se u neki sud i u to se potope kajsije. Postoji i ona jednostavnija metoda takođe vrlo uspešna jer soda bikarbona je isto kao i kreč karbonat. 2 kašike na litar vode razmutiti pa ostaviti 15 do 20 minuta. Oprati u dve vode.

U šerpu od minimum 4l koja je šireg prečnika stavite kilogram šećera pa prelijte sa 2dl vode. Špinujte šećer dok ne bude kao ređi med. To je otprilike posle desetak do petnaest minuta ali vi proverite tako što će te drvenom varjačom da zahvatite i da kroz vazduh onako isipate. Ako lako sklizne a da se ne oteže previše a opet da bude onako gušće tada je gotovo. Dodajte kajsije i nikako nemojte da mešate. To sam od bake naučila. Dodajte pola kesice limontusa i šipku vanile. Sitnim ali dinamičnim pokretima drmajte šerpu da se sjedine kajsije sa šećerom. Kada provri smanjite vatru vodeći računa da vam ne iskipi jer može čas da se to desi. Penu još ne skidate. Ta prva pena biće baš velika ali će vremenom solidno da splasne.

Kada splasne pola otprilike onda polako skidate penu sa površine. I dalje se ne meša ništa. I tako što češće drmajte šerpu da bi se pena skupila na sredini da se lakše pokupi. I stalno skupljajte penu. Slatko se kuva sat do sat i po zavisi od šporeta. Kako ćete videti da je gotovo. Kada stavite na tacnu malo softa da se ohladi otezaće se ali ne skroz. Ovde ne važi ona kap koja se baš oteže kao kod šljiva ili dunja. Jer još malo će da se zgusne u tegli tokom vremena pa ne bi valjalo da bude previše. Izvadite šipku vanile i dodajte 3 kriške limuna. Limun predhodno operite u sodi bikarboni čisto zbog korice.Pokvasite pamučnu ili lanenu krpu, dobro iscedite i stavite preko šerpe onako da ušuškate sa strane. Tako treba da prenoći. Hladno slatko stavite u hladne tegle. Zatvorite i odložite na mesto predviđeno za zimnicu. Vodite računa da vam poklopci budu novi. Eto i to je sva mudrost oko slatka od kajsija. Pa prijatno dragi moji i slobodno pitajte ako vam nešto nije jasno.

Džem od kajsija

Sastojci:

  • 3 kg kajsija

  • 900 g šećer kristal

  • 3 kesice vanilin šećera

  • 1 g konzervansa

Priprema

Kajsije oprati hladnom vodom i očistiti od koštica.

U dublju, veću šerpu, ređati red kajsija, red šećera. Ovako složene kajsije ostaviti malo da odstoje, da kajisje polako puste svoj sok.

Šerpu staviti na ringlu, na najjaču temperaturu dok ne provri. Kada provri, potrebno je smanjiti temperaturu ringle i kuvati 45 minuta uz stalno mešanje.

Na polovini kuvanja, skloniti šerpu sa ringle i kajsije dobro usitniti štapnim mikserom. Vratiti na ringlu i nastaviti kuvanje.

Nakon 45 minuta šerpu skloniti sa ringle, i nastaviti sa mešanjem, brzim pokretima 45-60 minuta, kako bi džem dobio dovoljnu gustinu i lepu narandžastu boju. Pred sam kraj mešanja, dodati na vrh male kašičice konzervansa, otprilike oko 1 g konzervansa i dobro promešati.

Staklene tegle sterilisati u rerni na 100 C oko 20-30 minuta u zavisnosti od rerne. Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti u rernu na 50 C na još 20-30 minuta. Nakon toga izvaditi, dobro zatvoriti poklopcem i čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Voćni jogurt

Sastojci:

  • 1 l vode

  • 1 l jogurta 2.8 %

  • 300 g kajsija sitno seckanih

  • 15 kašika šećera

  • 3 kesice pudinga od vanile

Priprema

Vodu i šećer staviti da provri. Razmutiti puding sa malo vode i skuvati sa vodom i ostaviti 10 minuta da se prohladi. Mutiti žicom, uliti jogurt i dodati voće. Spremljeni puding sipati u manje posude i ostaviti da se ohladi. Može se praviti od bilo kog voća.

 

Pita sa kajsijama

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu

  • 1 kg kajsija

  • 100 g šećera

  • 2 vanilin šećera

  • po potrebi ulje

Priprema

Ova pita je toliko jednostavna za pripremu, gotova za čas. Kajsije očistiti od koštica, posuti sa šećerom i vanilin šećerom, lagano izmešati. Uzimati po dve kore, posuti sa malo ulja, i na jedana kraj kora ređajte gusto zbijene kajsije. Urolati i tako redom ređajte u podmazanu tepsiju dok ne iskoristite sve kore. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Peći pitu dok lepo ne porumeni, kajsije će prilikom pečenja pustiti sok. Ja preporučujem da se ova pita jede hladna, posuta sa smeđim šećerom po ukusu, ili uz sladoled od vanile.

Tart sa kajsijama

Sastojci

Kora:

  • 250 g brašna

  • 70 g masti

  • 1 kašika meda

  • 50 ml mleka

  • 100 g šećera

  • 1 jaje

  • 1/2 kašičice sode bikarbone

Fil:

  • 400 ml mleka

  • 125 g maslaca ili margarina

  • 200 g šećera

  • 1 kesica puding vanila

  • 1 kašika gustina

  • 1 tegla kompota od kajsija

  • 10 g želatina

  • 200 ml soka od kompota

Priprema

Izmutiti viljuškom mast, jaje, med i šećer. U posebnu posudu sipati brašno i sodu bikarbonu, a potom umešati izmućenu smesu pa uz postepeno dodavanje mleka umesiti testo. Odložiti testo na 30 minuta u frižider, a zatim ga razviti oklagijom i prebaciti u podmašćen kalup za tart prečnika 28 cm.

Testo izbockati viljuškom preko njega položiti papir za pečenje, a na papir sipati malo pirinča da se testo ne bi podiglo prilikom pečenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *