ZA MASNU JETRU NIJE KRIVA SAMO ISHRANA: Evo šta sve povećava rizik – obratite pažnju, problem je što NEMA SIMPTOME

Masna jetra najčešće nema nikakvih simptoma i to je razlog zbog kojeg mnogi ljudi na nju ne obraćaju pažnju, sve dok ne preraste u ozbiljniji problem. Nelečena masna jetra može da uzrokuje nealkoholnu masnu bolest jetre, čija se dijagnoza najčešće postavlja pri ultrazvučnom pregledu abdomena. Ova bolest značajno oštećuje jetru, a takođe može da dovede do ciroze koja je po život opasno zdravstveno stanje.

Ljekari upozoravaju da prisutnost određenih faktora rizika poput starosti i dijabetesa može dodatno da pogorša stanje, pa je vrlo bitno prepoznati navike ili faktore koji doprinose nakupljanju masnoće u jetri. Kako upozoravaju stručnjaci, postoji čak pet faktora koji povećavaju rizik od razvoja masne jetre. To su:

  • gojaznost
  • povišeni šećer u krvi
  • visok nivo triglicerida
  • nezdrava ili neredovna ishrana
  • apneja u spavanju

Iako je posljednji faktor možda pomalo neobičan, istraživanja su pokazala da opstruktivna apneja tokom spavanja može da izazove nealkoholnu masnu bolest jetre povećanjem insulinske rezistencije, dislipidemije i upale. Ipak, postoje neki simptomi koji mogu da se jave, a koje većina ne bi povezala sa masnom jetrom. To su tamnocrna stolica i taman urin. U tom slučaju bi trebalo da potražite hitnu medicinsku pomoć

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *