SIMPTOM DIJABETESA KOJI SVI IGNORIŠU: Javlja se odmah nakon jela – ako ovo osjetite, vrijeme je za posjetu ljekaru

Dijabetes je hronično stanje koje narušava sposobnost tela da koristi glukozu, što dovodi do fluktuacija nivoa šećera u krvi. Dijabetes je važno otkriti na vreme kako bi što ranije započeli sa terapijom, i zato je od ključne važnosti obratiti pažnju na simptome koji ukazuju da se u organizmu “nešto dešava”. Dijabetes može doći sa širokim spektrom simptoma ili uopšte bez njih – posebno u najranijim fazama. Ovi simptomi često uključuju često mokrenje, povećanu glad i žeđ, zamagljen vid, utrnulost ili peckanje u ekstremitetima, suvu kožu, sporo zarastajuće rane i infekcije koje se ponavljaju.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, ključno je da odete kod lekara, jer što pre imate pravu dijagnozu, pre ćete moći da počnete da kontrolišete nivo šećera u krvi. Iako postoje jasni simptomi koji alarimiraju da može da postoji problem sa nivoom šećera u krvi, ima i onih suptilnih koji se mogu pripisati drugim uzrocima. Stručnjaci kažu da jedan simptom redovno prolazi “ispod radara” i pacijentima, ali i doktorima.
“Simptom dijabetesa koji se najčešće zanemaruje je umor, jer postoji mnogo drugih potencijalnih uzroka za to“, objašnjava doktor Dejvid Kulper MD i dodaje

“Mnogi ljudi imaju druge potencijalne razloge da se osećaju umorno, kao što su prekomerni rad, stres, nedovoljno sna, depresija ili drugi poremećaji raspoloženja, ili se čak oporavljaju od kovida, tako da će oni koji doživljavaju umor od dijabetesa verovatno to pripisati nekom od ovih drugih faktora“, napominje on i ističe da je posebno upozoravajući umor koji se javlja nakon jela. Jedan od načina da utvrdite da li je vaš umor posledica dijabetesa je da obratite pažnju kada ga osećate. Iako umor koji doživite u bilo kom trenutku može ukazivati na neravnotežu šećera u krvi, doktor Kulper ukazuje da umor nakon obroka – simptom poznat kao pospanost nakon obroka – posebno ukazuje na to stanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *