RECEPT ZA SARMU NAJPOZNATIJEG KUHARA IZ JUGOSLAVIJE: Svako ko je spremio po njegovim savjetima tvrdi da NIJE PROBAO BOLJU

Stevo Karapandža je najpoznatiji jugoslovenski kuhar u čijim jelima su uživale brojne javne ličnosti, a uahvaljujući njegovim receptima i sada naše trpeže krase preukusni obroci.

Stevo Karapandža važi za jednog od najboljih kuvara iz bivše Jugoslavije, koji je uveo je potpuno drugačiji prikaz kulinarstva pre više od tri decenije. U njegovim specijalitetima su uživale brojne poznate ličnosti, ali je on uvijek isticao da je za svakoga kuhao isto, sa puno ljubavi. Njegove recepte svi obožavamo i danas, a posebno onaj za njegovu čuvenu sarmu.

Među njegovim omiljenim jelima je i pasulj, ali kada jednom budete napravili sarmu na Karapandžin način, više nijedan drugi nećete probati!

Neophodne namirnice:

100 g riže
1 glavica luka
2 čena bijelog luka
1-2 kašike sitno sjeckane slanine
1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
500 g mljevenog miješanog mesa najbolje od vrata
2 kašike sitno sjeckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suvog začina
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suga rebrica ili kobasice
1 kašik slatke mljevene paprike
2 kašika koncentrata paradajza

Zaprška:

malo ulja
1 veća glavica luka
1 čen bijelog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

sarma-kuhinjica

Kako je čuveni naš kuhar priprema?

Skuvajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu isjeckan bijeli luk.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuhanu rižu, jaje, so i biber, pa suhi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio nasjecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadjeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu, ubacite pola sječenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suho meso, pokrijte sve ostatkom isječenog kupusa, dodajte i malo mljevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuhajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuhala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *