AKO VAM IZAĐE ČMIČAK, NIKAKO GA NE DIRAJTE: Dr Petrović otkriva kad ukazuje na DIJABETES – kod žena čest zbog jednog

Dr Nenad Petrović savjetuje šta da radite ako vam se pojavi čmičak!

Upala kapka, poznatija kao čmičak zna da bude prilično iritantna za oko i da remeti svakodnevno funkcionisanje. O tome kako nastaje, ali i na koji način se liječi, gostujući na Prvoj, objasnio je dr Nenad Petrović, oftamolog VMA.

Kako je na samo početku doktor objasnio, čmičak je jedno akutno inflamatarno stanje prouzrokovano jednom bakterijskom infekcijom, najčešće stafilokoknom, a koja se nalazi svuda po našem tijelu – na koži, rukama…

“U određenim situacijama stafilokoka može da dovede do upala žlijezda koej se nalaze u kapku oka. U početku se ispoljava blagim otokom, zatim se javlja crvenilo, onda počinje bol i stvara se karakteristična loptica koja poslije dva do tri dana u sredini ima gnojni čepić”, objašnjava dr Petrović i savjetuju da bi trebalo najprije čmičak da saniramo, a ne da pustimo da sam prođe.

smedje-oko

Obično liječenje možemo da ubrzamo stavljanjem toplih obloga koje ne smeju da budu previše vruće, do desetak minuta, dva do tri puta dnevno. Prema rečima oftamologa Petrovića, čmičak je bezazlen, ali postoji i jedna situacija kada nije. Zato obratite pažnju koliko vam se često puta pojavljuje na oku!

“Kada se javlja više puta u toku mjeseca ili u toku uzastopnih mjeseci, tada može da ukaže na povišen nivo šećera u krvi. Te osobe bi trebalo da provjere nivo glukoze u krvi”, savjetovao je doktor i dodao da se obično javlja i kod žena koje neredovno skidaju šminku ili koriste nekvalitetne proizvode.

Takođe, za kraj doktor savjetuje da nikako na svoju ruku ne dirate i cijedite čmičak, jer na taj način možete da stvorite dodatnu infekciju i da napravite sebi problem.

(MONDO)l

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *