ZNATE LI ZAŠTO GRUDNJACI IMAJU OVU MAŠNICU NA SEBI? Nije tu bez razloga: Ima jasnu svrhu

Kupovanje grudnjaka, za razliku od shoppinga za odjeću, obuću i modne dodatke, nije zabavno. Mnoge žene imaju problema s određivanjem vlastite veličine grudnjaka i godinama se muče u neudobnim grudnjacima, piše Elegant.hr.

Međutim, kada napokon odaberu onaj pravi, mogu primijetiti da apsolutno svaki ima mašnicu na sebi. Ako vas je ikada zanimalo zašto žensko rublje ima toliko mašnica – nastavite čitati!

Stvorila se rasprava na internetskim forumima o mašnicama na grudnjacima i jedan povjesničar je brzo dao neočekivan odgovor: “U stara vremena kada su žene nosile korzete, postojao je komadić kitove kosti koji se zvao busk. Umetnuta je u prednji dio korzeta i vezana na mjestu mašnom. Danas više nema komadića kosti, ali mašna ostaje.”

Ako su stavljali komadić kitove kosti u korzete, nije ni čudo da je trebala mašna da se zaveže! U međuvremenu, drugi povjesničar nagađa da su mašne prvi put dodane korzetima početkom 20. stoljeća, kao i čipkasti rubovi i vrpce, kako bi im dali ljepši izgled.

grudnjak

Ljudi na internetu nisu se mogli složiti oko toga jesu li mašnice na grudnjacima dobra stvar ili ne.

Muško donje rublje, s druge strane, nije definirano dekorativnim elementima – izgledalo bi ‘ženstveno’. U feminističkoj teoriji, „muški pogled“ (male gaze) čin je prikazivanja žena i svijeta iz muške heteroseksualne perspektive koja predstavlja žene kao seksualne objekte za zadovoljstvo heteroseksualnog muškog gledatelja.

Drugim riječima, ove mašne na grudnjacima predstavljaju objektivizaciju žena, koju naše društvo perpetuira samo da bi ugodilo, pogađate, muškarcima. Koju drugu funkciju bi takav neobičan dodatak mogao imati?

“Jesam li nerazumna ako mislim da odrasloj ženi ne treba mašna između grudi?!”, rekla je jedna korisnica foruma na kraju diskusije. Druga korisnica se nije složila: “Ponekad je jednostavno lijepo nositi mašnu tamo gdje je nitko drugi ne vidi”.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *