OVAKO JE ZRAČENJE OD PRODUŽNIH KABLOVA NAJJAČE: Koliko tačno uređaja smije da se priključi i gdje je BEZBJEDNO DA IH DRŽITE

Sve o zračenju iz produžnih kablova i kako da ga izbjegnete.

Produžni kablovi su jedna od najkorisnijih “spravica” za domaćinstvo, ali i posao. Rješavaju problem nedostatka utičnica, ne morate da razmišljate gdje ćete da postavite radni sto zbog kompjutera, niti da li vam je mikrotalasna suviše daleko od hrane… Međutim,  opasnost na koju stručnjaci upozoravaju kad je riječ o produžnim kablovima (osim potencijalnog rizika od požara, ukoliko je proizvod nekvalitetana, a preopterećen), jeste i elektromagnetno zračenje.

“Ako je produžni kabl preopterećen, ako su na njega istovremeno priključeni televizor, grijač i napajanje, onda je ovo prilično jak izvor elektromagnetnog zračenja. Sa druge strane, utičnice za uzemljenje značajno smanjuju intenzitet ovog zračenja. U starim kućama obično nema uzemljenja, ali u novim, po pravilu, ima”, otkrio je stručnjak, ekolog i direktor laboratorije “Ekologija životnog prostora”, Anton Jastrebcev.

Neispravnost produžnog kabla, na šta može da ukaže, na primjer, pucketanje, dovodi do povećanja intenziteta elektromagnetnog zračenja. Između ostalog, oštećeni uređaj neće ispunjavati pravila za zaštitu od požara. Takođe, preporuka je i da ih držite udaljeno od kreveta ili radnog stola za kojim provodite dosta vremena, jer u suprotnom zračenje može da bude štetno po zdravlje, napominje specijalista.

“Bolje je da ne stavljate produžni kabl blizu uzglavlja kreveta. Ako je rastojanje veće od metra, onda ste bezbjedni. Ako je manje, onda u utičnice ne bi trebalo da uključujete više od jednog telefona ili sobne lampe. Zamršene žice su uobičajene na radnim mjestima. Ako su računar, štampač i tako dalje istovremeno povezani na produžni kabl, bolje je da ga postavite što dalje od glave – ne na sto, već, recimo, blizu nogu”, preporučio je Anton Jastrebcev.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *