EVO ZAŠTO SE LJEKARI NE TUŠIRAJU UJUTRU: Jedan sve otkrio, u pitanju je ZDRAVLJE

Best life je razgovarao s doktorom koji je naveo tri razloga zašto bi trebalo izbjegavati jutarnje tuširanje.

Tuširanje ujutro može rezultirati prljavim posteljina uveče. Ako idete na spavanje bez da se opet istuširate, sve nečistoće koje ste skupili tokom dana ostavit ćete u svom krevetu.

Zanemarivanje noćnog tuširanja može ostaviti više prašine, bakterija, mrtve kože i znoja u vašem krevetu. Ako odete u krevet bez tuširanja, sva ta prljavština i znoj prenijet će se s vašeg tijela na vaše posteljine, stvaranje okruženja koje može biti pogodno za rast bakterija i iritaciju kože”, rekao je ljekar Adil Makbul.

Ako se pak tuširate naveče, pripazite da ne idete s mokrom kosom na spavanje jer je vlažan jastuk idealno okruženje za razvoj bakterija, plijesni, gljivica i sličnog.

Okidač za alergije

Za one koji su alergični na grinje, tuširanje ujutro umjesto uveče može izazvati simptome. Što više kože padne s vas u krevetu, to se grinje brže razmnožavaju.

“Grinje su mali insekti koji žive u prašini i uspijevaju u toplim, vlažnim okruženjima. Hrane se mrtvim ćelijama kože, a kada osoba ode u krevet bez tuširanja, grinje imaju izvor hrane. Kako se grinje množe, mogu izazvati alergije i simptome astme kod osjetljivih osoba”, objašnjava Makbul. Stoga je bolja opcija tuširanje prije nego što odete na spavanje.

Posljedice na koži

Većina ljudi se više znoji tokom dana nego noću što znači da je važno očistiti kožu pre odlaska u krevet, na kraju cijelog dana, naročito ako imate problema s aknama.

Akne nastaju kombinacijom niza faktora, uključujući prekomerno lučenje ulja, začepljene pore i prisutnost bakterija. Kada idete u krevet bez tuširanja, prljavština, znoj i bakterije na vašoj koži mogu da doprinesu začepljenju pora i prekomjernoj proizvodnji masnoće, što može dovesti do razvoja akni. Osim toga, kada spavate u prljavim posteljinama, bakterije i prljavština se mogu preneti opet na kožu, dodatno pogoršavajući problem”, navodi Makbul i savjetuje da je bolje tuširati se uveče kako biste ukloniti prljavštinu, znoj i bakterije i sprečili pojavu akni, piše Krstarica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *