LJUBIŠA JOVANOVIĆ SE IZLEČIO OD RAKA: Od tada gaji ove bobice i tvrdi da su mu donele spas! (VIDEO)

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša sa porodicom okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica posle, kako kaže izlečenja raka debelog creva.

Zahvalan, pošto su njemu između ostalog i godži bobice pomogle u izlečenju odlučio je sa suprugom i sinovima da krene u ozbiljniju proizvodnju. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primenili da podignu plantažu i rasadnik lekovitih bobica na jugu Srbije. Podigli su plantažu, krenuli da istražuju, proučavaju, prodaju plodove i sadnice, piše Agroklub.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta godžija, a jedini u Evropi imaju crni godži (black goji berry), koji se ubraja u najlekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

“Retka, najskuplja i jako lekovita biljna vrsta. Za sada malo poznata i još uvek nedovoljno proučena. Specifična je berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije”, kaže Ljubiša.

Crne bobice obiluju bogatstvom antocijana i oligomerni proantocijanidini (OPC) 3690 mg u 100 grama.

Jedan od vrlo moćnih antioksidanata pronađenih u prirodi, koji ima sposobnost da brzo i efikasno izbacuje slobodne radikale iz organizma. Bogat izvor gvožđa i drugih vitamina i minerala. Dnevna doza tri do šest grama.

Godži se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocedna i sunčanim terenima. Uspeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

“Gaji se plantažno i u baštama za svoje potrebe. Može da se sadi tokom cijele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža”, kaže Ljubiša.

Biljka cveta od juna do novembra, sazrevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno u malim posudama kako bi se izbegla oštećenja. Mogu se čuvati zamrznute duže vreme. Suše se na suncu u tankom sloju.

Bobice godžija smatraju se hranom sa najviše hranljivih materija, obiluju bogatstvom esencijalnih amino kiselina, vitaminom C, oligoelementima, gvožđem, bakrom, kalijumom, cinkom.

Jedan od najbogatijih izvora vitamina A i karotenoida.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *