BUDITE SE U TOKU NOĆI ZBOG DOSADNOG KAŠLJA? Evo kako da ga zaustavite bez odlaska u ambulantu – ovih 5 stvari POMAŽU

Evo kako da zaustavite dosadan kašalj u toku noći!

Budite se u toku noći zbog dosadnog i bolnog kašlja? Sezona je prehlada i gripa, dok je nedavno je u Srbiji potvrđen virus gripa tip B, a ambulante su pune pacijenata.

Međutim, kako najbolje da se riješimo jednog od najdosadnijih simptoma, a to je upravo kašalj, a da pritom ne odlazimo u ambulantu?

Kašalj predstavlja jasan odgovor organizma da se oslobađa stranih materija, kao što su prašina, dim, zagađenja ili alergeni. Postoje dve vrste, a to su produktivni i suvi. Dok se prvim iz organizma izbacuje sekret, drugi prozrokuje samo bol i iritaciju sluzokože grla. I jedan i drugi mogu da nastane u sled infekcija, bakterijskim i virusnim. A evo kako da ga zaustavimo:

1. Izbjegavajte alergene
Ljudi koji su alergični na grinje i prašinu, kao i polen bi trebalo da ga zaobilaze u širokom luku. Takođe, trudite se da dom i prostoriju u kojoj spavate redovno čistite od prašine, tu spadaju i zavese, posteljina, tepisi…

2. Zatvorite prozore
Tokom sezone prehlade i gripa, zagađen vazduh i čestice iz istog mogu dodatno da prozrokuju kašalj, te je dobro da tokom noći držite prozore zatvorenim. Odlično rješenje u domu jeste upravo prečišćivač vazduha.

3. Obratite pažnju na vlažnost vazduha
Grijna sezona je uveliko u toku, a upravo toplota može da stvori suh vazduh u kući i kod vas izazove pojačane napade kašlja, pogotovo tokom večernjih časova. Nije loša ideja da na radijatore stavite vlažne peškite ili krpe…

4. Med i sok od limuna
Dvije do tri kašikice meda pred spavanje će da oblože grlo i smanje iritaciju i kašljanje. Med je poznat po brojnim benefitima po zdravlje, kao i limun koji ima antiflamatorna svojstva. Oni koji nemaju problema sa želucem mogu kašalje da ublađžem sokom od limuna.

5. Slana voda
Slana voda pred spavanje može da ukloni sluz iz grla koja ga iritira. Da bi smanjili kašljanje, istopite so u toploj vodi i grgljajte prije spavanja. Slanu vodu treba ispljunuti nakon grgljanja i ne progutati.

Ukoliko uporan kašalj ne prestaje i dodatno se pojača uz druge simptome, kao što su curenje nosa, povišena temperatura i malaksalost, vrijeme je da posjetite svog ljekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *