BILJKE KOJE SE VIJEKOVIMA KORISTE U KINI I PRODUŽUJU ŽIVOT: 4 moćna lijeka koja tijelu daju snagu i vitalnost!

tradicionalnoj kineskoj medicini nekoliko biljaka posebno je cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava i vjeruje se da obećavaju dugovječnost. Evo o kojim biljkama se radi.

Biljke su vijekovima bile na prvom mestu kao lijek, ali i kao moćno sredstvo prevencije. U tradicionalnoj kineskoj medicini, dobro zdravlje (a time i dugovječnost) povezuje se sa harmonijom, ravnotežom između jina i janga. Jedan od načina da se to postigne je korištenje biljaka. Evo biljaka koje su posebno cijenjene na istoku:

1. Zhen shen

Poznat i kao “kralj biljaka”, ginseng je supstanca koja pomaže tijelu da se lakše nosi sa stresom, povećava izdržljivost, održava ravnotežu u tijelu i pomaže u sprečavanju procesa starenja. Djeluje i protuupalno i na taj način sprječava razvoj kroničnih bolesti koje mogu utjecati na dugovječnost. Također se smatra da poboljšava funkciju mozga. Ginseng se može koristiti u obliku soka i čaja, kao i kroz suplemente.

2. Huang chi

Takođe se zove astragalus, ova biljka je veoma moćan zaštitnik imunološkog sistema. U Kini se također tradicionalno koristi kao pomoćno sredstvo u liječenju raznih bolesti i poremećaja, uključujući dijabetes, srčanu disfunkciju i probleme s bubrezima. Osušeni korijen astragalusa može se dodati u supe ili variva.

3. Ling Ši

Ova gljiva se naziva i reishi i vekovima se koristi na istoku, prvenstveno u Kini i Japanu. U prijevodu ime ove gljive znači besmrtnost. Prema istraživanjima, ima brojna ljekovita i terapeutska svojstva koja utiču na dugovječnost. Povećava energiju i vitalnost, snižava nivo šećera u krvi, poboljšava pamćenje i dobar je za jačanje imuniteta. Dodajte ling zhi prah u šolju vrele vode i pijte kao čaj.

4. Godži bobice

Porijeklom iz sjeverozapadne Kine, sušene goji bobice imaju bezbrojne zdravstvene prednosti. Između ostalog, moćno su sredstvo u borbi protiv starenja i za jačanje imuniteta. Njegova snažna antioksidativna svojstva pomažu u uklanjanju slobodnih radikala i borbi protiv upale. Takođe, igraju veliku ulogu u jačanju imuniteta organizma. Sadrže visok nivo kalcijuma i vitamina B, koji preventivno deluje protiv Alchajmerove bolesti. Goji bobice se mogu jesti sirove ili sušene. Od osušenih možete napraviti čaj ili ih staviti u musli, smoothie…

izvor: sensa.mondo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *