KORA CRNOG LUKA POMAŽE KOD VISOKOG PRITISKA: Čini čuda u borbi za zdravlje, dodaju se samo 2 jeftina sastojka

Narodna mešavina za naptika protiv visokog krvnog pritiska. Osnova je kora crnog luka, a evo šta još treba dodati.

Ishrana je uvek presudna za osobe koje pate od visokog pritiska– važno je da smanjite upotrebu soli kao i masne hrane, a da povećate količinu voća i povrća na jelovniku.

Hipertenzija se konstatuje kad je gornji pritisak viši od 140, a donji pređe 90, a tada je važno da proverite sa lekarem da li je potrebna redovna terapija. Od narodnih “lekova”, savetuje se čaj od kore crnog luka, koja sadrži važne vitamine i minerale.

 sipurak.jpg Izvor: Shutterstock

Pored vitamina C i E, magnezijuma, kalijuma i gvožđa, u kori crnog luka ima i rutina, koji jača krvne sudove. Uz njega, za pripremu  napitka protiv visokog pritiska koriste se i šipurak i borove iglice. U šipurku ima sličnih materija kao u kori crnog luka, ali su tu i vitamini grupe B, fosfor, mangan, limunska i jabučna kiselina, kao i eterična ulja. Ovaj plod se koristi za poboljšanje metabolizma, ali i za “čišćenje” vena, bubrega i bešike.

Borove iglice se koriste u preventivi kardiovaskularnih bolesti, kao i u terapiji angine pektoris i aritmiije. Tinktura i le od ovih dragocenih zimzelenih listića pomažu protiv holesterola i u jačanju krvnih sudova.

 borove iglice.jpg Izvor: Shutterstock

Za pripremu napitka potrebno vam je: 2 kašike lukovine i isto toliko šipurka, kao i pet kašika borovih iglica. Prelijte ovu mešavinu litrom vode i stavite da provri. Smanjite temperaturu, poklopite sud i kuvajte desetak minuta na tihoj vatri. Kad se ohladi, procedite i pijte po pola litra dnevno. Pijuckajte polako tokom čitavog dana.

Trećeg dana se kuva nova tura i tako treba nastaviti puna četiri meseca.

Izvor: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *