SVI VOLE OVO MESO, A DOKTORI OČAJAVAJU: Smanjite porcije na minimum, pritisak skače do neba

Najgore meso za visok pritisak!

Na svakih deset osoba kojima je postavljena dijagnoza hipertenzije, ostaje njih sedam koji takođe pate od visokog pritiska, ali im on nije otkriven. Takvo je, barem, mišljenje lekara koji vrše procene u Velikoj Britaniji, a jedan od glavnih uzroka je nezdrava ishrana.

I tamo su omiljeni specijaliteti koje i naš narod veoma voli, a to su šunke, slanina i kobasice – mesne prerađevine koje su pune soli. “Smanjite ove mesne proizvode na minimum”, upozorava dr Sara Džervis koja kaže da je previše soli u ishrani glavni međunarodni zdravstveni problem.

“Kad bi se količina soli u ishrani smanjila za jednu trećinu, bilo bi 8.000 manje preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje u našoj zemlji, a na lečenju obolelih bi se uštedelo na stotine miliona funti”, objašnjava dr Džervis.

 slanina kobasica Izvor: Shutterstock

Prema njenim rečima, jela se mogu začiniti i biljnim začinima, limunovim sokom, biberom, mnogo je načina da se popravi ukus hrane.

druge vrste koje više koštaju, a samo ih reklamiraju da su zdrave. “Ako već ne možete bez soli, koristite kalijumovu so”, napominje dr Džervis.

To je dobar savet i za sve koji uživaju u roštilju, jer se za pripremu ćevapčića i pljeskavica vrlo često koristi dosta soli. Kad god ste u mogućnosti, pripremajte sami ova jela i začinite meso kalijumovom solju. Preporučena količina soli je 1,5 do 3 g dnevno – jedna ravna kašičica. Restoranska hrana je uvek slanija.

Izvor: Lepa&Srećna

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *