NAJBOLJE DIJETE U 2022. GODINI: Skidaju višak kilograma, tope salo sa stomaka, ali neke su dobre samo na kratak rok

Moderne dijete u 2022. godini su bile keto, Mejo i autofagija – evo koje su prednosti i mane ovih režima ishrane.

Idealna dijeta treba da obezbedi dovoljno hranljivih materija, ali i da delom smanji apetit i omogući gubitak viška kilograma. U 2022. godini se nastavila popularnost keto dijete, ali uz nju su i drugi režimi ishrane postali veoma moderni.

Keto dijeta ograničava ugljene hidrate na manje od 10 odsto ukupnog broja kalorija predviđenih za dnevnu konzumaciju. Umesto šećera, savetuje se uzimanje belančevina i masnoća. Dijeta s mnogo proteina pomaže da se suzbiju hormoni gladi i ubrzava metabolizam. Međutim, nutricionisti podsećaju da višak proteina može da optereti rad bubrega pa treba biti oprezan sa dužinom držanja ove dijete.

Dijeta klinike Mejo se sastoji od dve faze. U prvoj se suzbijaju loše navike – zabranjuje se gledanje televizije tokom jela, uvode se obavezna četiri obroka dnevno u kojima ima oko 1200 kalorija, a slatkiši ne smeju da imaju više od 75 kalorija dnevno. Nakon ovakve dve nedelje, pravi se jelovnik u kojem voće i povrće možete jesti u neograničenim količinama, umereno se jedu ugljeni hidrati u vidu smeđeg pirinča, ovsa, integralnog hleba, a nešto manje proteina, naročito iz mršavog mesa i mahunarki.

 ukusna hrana Izvor: Shutterstock

 

Masnoće stižu iz zdravih izvora – orašastih plodova ili maslinovog ulja i uzimaju se umereno. Slatkiši su dozvoljeni samo u malim količinama i samo ponekad.

Autofagija je zahvatila fitnes industriju kao talas. Ne ograničava ni vrstu ni količinu hrane, već propisuje satnicu u kojoj se smenjuju periodi jela i gladovanja.

Uobičajene su varijante 5:2, 24 sata ili 16 : 8. U prvoj se pet dana u nedelji jede normalno, a dva vezana dana su redukovana na samo 500-600 kalorija. Druga podrzumeva da se jednom nedeljno gladuje puna 24 sata. Treća je najpopularnija i obično se sastoji od dva obroka dnevno. Doručak se preskače, da bi od večere pa do ručka narednog dana prošlo 16 sati bez hrane.

Mana ove dijete je što može poremetiti san, pojačati stres, ali i smanjiti lučenje kiseline u želucu što dalje dovodi do novih poremećaja. Ne savetuje se ni osobama koje pate od kamena u bubregu, refluksa ili dijabetesa.

Izbor dijete je tema o kojoj morate, pre svega, razgovarati sa svojim lekarom, jer ishrana treba da odgovara i specifičnim potrebama svake osobe i eventualnim oboljenjima na koje bi mogla da negativno utiče.

Tekst: Lepa&Srećna

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *