ISPRAVKA (PAŽNJA): Ovaj recept ne liječi sve ženske probleme kao što su ciste,miomi i ostale bolesti…

Netačne tvrdnje iz prethodnog članka su uklonjene jer nisu bile istinite i mogu biti opasne, a u nastavku teksta ćemo obrazložiti zašto. 

Na našem portalu prirodnisvijet objavljeno je 22 novembra 2022. godine , a “Raskrinkavanje” je 14.12.2022. godine ocjenilo ovaj sadržaj kao “prenošenje lažne vijesti”. Gdje su i na svom portalu Raskrinkavanje.ba obrazložili zašto.

U prethodnom tekstu smo govorili o tome kako smjesa meda, limuna, čuvarkuće, bijelog luka i oraha liječi miome i ciste. Nažalost ova smjesa nije nikada ispitivana naučno i ne možemo reći sa sigurnošću da ona uklanja miome i ciste. Dakle nismo uspijeli nigdje pronaći naučne dokaze koji govore o tome kako ova smjesa liječi miome i ciste, a takođe nismo ni uspjeli pronaći dokaze koji govore da liječi i sekret takođe.

U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam obrazložimo šta su to zapravo miomi i ciste i kako se one tretiraju i liječe.

Šta su to miomi i ciste?

Još uvijek nije poznato šta tačno uzrokuje stvaranje mioma.Miomi su izrasline koje se formiraju u ili na materici. Mogu biti različite veličine. miomi ili fibroidi materice “nisu povezani s povećanim rizikom od raka materice i skoro se nikada ne razvijaju u rak”. Miomi su česta pojava koja nekada može proći bez ikakvih simptoma, dok u nekim slučajevima može izazvati simptome poput obimnih i dugih menstrualnih ciklusa, karličnih bolova..

Ciste su šupljine tkiva membrane ispunjene tečnošću, vazduhom ili drugim supstancama. One mogu nastati gotovo svugdje u tijelu. Postoji veliki broj različitih vrsta cisti, ali da su uglavnom benigne. Ciste na jajnicima česta su pojava,  najčešće su bezopasne i uzrokuju malo ili nimalo neprijatnosti. Ipak, postoje i situacije u kojima se ove ciste mogu uvrnuti ili pući, što može izazvati ozbiljne simptome. Prenosi Raskrinkavanje.ba 

Kako se ustvari liječe miomi i ciste?

Kada je riječ o miomima, postoje lijekovi koji mogu pomoći u smanjivanju mioma, ali ih ne mogu u potpunosti otkloniti. Pored toga, u tretiranju mioma koriste se i neinvanzivne procedure poput ultrazvučne hirurgije, blago invanzivne metode te operativnih zahvata uklanjanja.

Slični tretmani dostupni su i za ciste. Način tretiranja cisti na jajnicima zavisi od starosne dobi, kao i veličine i položaja ciste. U ovom slučaju su, takođe, dostupni određeni lijekovi, kao i operativni zahvati. Kontracepcijske pilule te medicinski zahvati laparoskopija i laparotomija koriste se u tretiranju cisti na jajnicima.

OVE TVRDNJE MOGU BITI OPASNE JER NISU ISPITANE. SAVJETUJEMO VAM DA IH NE KORISTITE.IZVINJAVAMO SE NAŠIM ČITAOCIMA ŠTO SMO IH DOVELI U ZABLUDU.

U tekstu se takođe spominjalo šta znači kada su različite boje tokom menstruacije. Ispravili smo i te tvrdnje i evo šta one zapravo znače.

1. RUŽIČASTA BOJA

Ružičasta boja može ukazivati na niske razine estrogena. Ako ste strastveni trkač, to bi moglo biti i razlog da vaša menstrualna krv bude ove boje, kao što je dokazano da bavljenje sportom, posebno trčanje, može uzrokovati pad razine estrogena.

2. TAMNO SMEĐA

Tamno smeđa ili tamno crvena može značiti da je neka stara krv “sjedila” unutar vašeg maternice predugo. Niko ne zna zašto se to dogodi, ali to se smatra normalnim stanjem.

3. GUSTA I IZGLEDA KAO DŽEM SA UGRUŠCIMA

Gusta menstrualna krv sa ugrušcima upućuje na to da imate nizak nivo progestrona, a visoke razine estrogena u organizmu.

Ukoliko su ugrušci veliki i ima ih mnogo, zo može značiti da patite od hormonske neravnoteže. Također, fibroidi u vašoj maternici bi mogli biti uzrok. Ovo stanje vas ne treba plašiti.

4. SMEĐE-CRVENA BOJA

Siva ili sivo-crvenkasta mješavina može ukazivati na dvije stvari: ako niste trudni – to je signal za STD / STI infekciju, ili ako vam je izostala barem jedna menstruacija, to može značiti i rani pobačaj.

5. BOJA BRUSNICE

Boja brusnice smatra se zdravom. Međutim, trebamo napomenuti da ono što je normalno za jednu osobu, ne mora biti slučaj i za drugu.

Zakazivanje pregleda kod ginekologa je najbolja opcija.

6. NARANDŽASTA

Narandžasta boja, baš kao i sivo-crvena mješavina može ukazivati na to da imate infekciju. To će biti praćeno lošim mirisom i jakim bolovima.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, savjetujemo vam da se prvo konsultujete sa ljekarom prije nego što se odlučite za bilo kakvu terapiju.

Izvinjavamo se našim čitaocima još jednom što smo ih doveli u zabludu , a veliko hvala timu iz raskrinkavanja koji nam je pomogao da otkrijemo pravu istinu.

 

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *