DIJETA ZA ŽENE POSLIJE 35. GODINE: Ako poštujete OVA pravila, nećete imati ni gram viška

Da bi ostale vitke, većina žena se u kasnijim godinama izgladnjuju, ali to nije samo neefikasno već i veoma opasno.

Alena Bogatova, zagovornik lepote i zdravlja, autor kursa “Ja sam uvek lepa!”, sastavila je listu pravila za ishranu u odrasloj dobi.

30 – 40 godina je period kada metabolizam čoveka počinje da usporava, hormoni se menjaju.

Neko odjednom dobija na težini, dok drugi na prvi pogled ostaju vitki, ali u stvari postaju mršaviji. Imaju fit izgled, ali kada se skinu u kupaći kostim, jasno se vidi da telo stari.

Svako od nas mora da se bavi sportom, da pažljivo bira šta i kako jede kako bi zadržali mladost. Kada govorimo o mladosti ne mislimo samo na izgled, već i na zdravlje, blagostanje tela i raspoloženje.

Proizvodi koji se ne mogu kategorički isključiti:

Belančevine:

Alena Bogatova kaže: Moje lično mišljenje je dase životinjski protein ne može i ne sme kategorički isključiti. Posmatrala sam ljude koji se pridržavaju veganske ishrane ili praktikuju sirovu hranu. Gledajući ih, shvatam da su mnogo bolje izgledali, da su bili jači i otporniji dok se nisu odrekli mesa, ribe i td. Klasični obrasci hrane formirani su milionima godina. Zbog toga i ne preporučujem da se pojedine namirnice izbace ili da se zamene biljnim proteinima.

Oni koji odbijaju kategorično namirnice životinjskog porekla savetujem da budu veoma, veoma oprezni prilikom sastavljanja ishrane. Za normalno funkcionisanje tela, potreban nam je visokokvalitetan građevinski materijal. Ukoliko ste vegan ili vegeterijanac uzimajte mnogo semenki i oraha. Posebno savetujem konzumiranje čija semenki.

Ako jedete životinjske proteine, ne zaboravite da ih pravilno procesuirate: bez prženja, dimljenja ili previše masti.

Najbolji izvor dostupnih zdravih proteina su:

– jaja
– kuvana pileća prsa
– ćuretina
– riba
– plodovi mora

Celuloza

Da biste održali mladost, jedite zeleno svakodnevno. Salate, lišće, stabljike zelenog povrća. Zeleno, lisnato povrće, konzumirano sveže, bogato vlaknima i čisti probavni sistem kao metla.

Naučno je dokazano: ako vam se jede nešto masno, prženo ili nešto od brašna – slobodno to pojedite, ali pre toga ili uz to jedite veliki tanjir zelene salate. Na taj način ćete smanjiti štetu koju će masna hrana napraviti organizmu.

Masti

Ni u kom slučaju ne biste trebali da se odreknete masnoća.

Ključno je izabrati dobre masti – zdrave masti:

– Hladno ceđena ulja.

– Maslinovo ulje – ono hrani našu kožu spolja i iznutra.

– Kokosovo ulje – pogodono i za spoljnu upotrebu, a dodato u kafu poboljšava metabolizam i telo puni esencijalnim masnim kiselinama.

– Laneno ulje je jedno od “ulja za žene” koje održava hormonski balans.

– Susamovo ulje – puno je A, C, E vitamina, zbog čega jača kosu i nokte, zube i kosti.

– Ulje semenki bundeve, bogato je vitaminima grupe B i vitanimom D, blagotvorno deluje na jetru i hormone. Ako svaki dan pojedete 2 kafene kašičice ovog ulja, smanjićete kilograme.

Osim ulja veoma je bitno da koristite i:

Maslac – on je pravi balzm za kožu, jer je bogat A vitaminom. Uzmite 1 malu kašičicu maslaca dnevno.

Masna riba je izvor esencijalnih omega3 masnih kiselina.

Avokado je izvor lepote i zdravlja. Ukusan je i jako zdrav! Jedite pola avokada 1 nedeljno.

Žitarice

Žitarice su izvor ugljenih hidrata, ali za svakoga je individualna količina koja vam je potrebna. Slušajte svoje telo i napravite dijetu prema svojim potrebama.

Mit je da je heljdina kaša izvor lepote i zdravlja. Kada se preradi, heljdina kaša ima sasvim malo hranljivih materija.

Veom ja bitno da jedete celo zrno žitarice:

– Heljdu
– Kinou
– Smeđi i crveni pirinač

Pored niza blagodeti, heljda, pirinač i kinoa, ne sadrže gluten.

Voće

Mnogi ljudi smatraju da velika količina šećera u voću stari organizam. To je posledica glifikacije (dejstva šećera) kolagena i elastina. Šećer metodički razgrađuje ove proteine, uzrokujući da koža gubi čvrstinu i elastičnost. Od 30 do 35 godine, proces glikacije možda nije toliko uočljiv, ali istovremeno ima kumulativni efekat, u jednom finom trenutku dajući oštre vidljive promene.

Ali voće je izvor vitamina i minerala, kao i prava struktuirana živa voda. A takođe i svojevrstan eliksir. Zato in ne biste trebali izostaviti iz ishrane.

Preporučujem ovaj princip ishrane: radnim danima se pridržavajte stroge dijete koja se sastoji od proteina, masti i zdravih ugljenih hidrata i najvažnije – zelenog povrća, a vikendom jedite voće, pa čak i brze ugljene hidrate (kolače).

Ovaj način ishrane predlažu mnogi lekari. Mnogo je lakše odreći se deserta, kada znate da ćete ga jesti u subotu.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *