BOLNICE PUNE ZBOG NAGLE PROMJENE VREMENA: Jedna tegoba se najčešće javlja, a dr Borović je otkrio i najbolji lijek!

Kardiohirurg otkriva koje su najčešće tegobe izazvane naglim promjenama vremena i kako da ih što lakše “preživite”.

Nakon toplih dana kada temperature dosežu 34 stepena, za vikend nas, prema najavama meteorologa očekuje velika promena – temperature padaju na samo 19 stepeni!

Nagle temperaturne razlike kod mnogih izazivaju tegobe – od nesvjestica, preko glavobolja, do srčanih problema. Kardiohirurg dr Saša Borović kaže da se po prilivu pacijenata u bolnice jasno vidi koliko ljudi ima ove tegobe.

“Pokazatelj ovih temperaturnih razlika u bolnici je veći pritisak pacijenata, sve više pacijenata traži neodložnu medicinsku pomoć, pa i hirurušku. Rezerve koje pacijent ima u svom organizmu su ograničene, govorim o kardiovaskularnim rezervama, o funkciji srca i krvnih sudova. Zbog dugogodišnje bolesti koja je lečena na ovaj ili onaj način te rezverve se smanjuju i onda ako imate okidač, jedan stres bilo kakve vrste, može da u trenutku prouzrokuje teško oboljenje koje se manifestuje teškom kliničkom slikom”, pojasnio je on gostujući u “Uranku” na K1.

Glavobolje, umor i malaksalost, osjećaj slabosti, neke su od najčešćih tegoba izazvanih naglim temperaturnim razlikama, a dr Borović objašnjava zašto je tako.

“Najčešći uzrok glavobolje, slabosti, malaksalosti, to je niži krvni pritisak. Obaranje krvnog pritiska izaziva smanjenje snabdjevanja čitavog organizma krvlju, i mozga, pa samim tim mozak daje alarm da nešto nije u redu, ja patim i onda me boli glava. Ako već imate predispoziciju za nizak pritisak, o tome i te kako morate da vodite računa u ovim vremenima i koji je jednostavan lek? Uzimajte toga dana ili tih dana više tečnosti, bilo koje, voda je nekako najprirodniji način hidracije. Dakle, tečnost, velika količina, tri litra najmanje dnevno, višak će organizam da izbaci”.

Dr Borović je pacijentima, a posebno ženama koje imaju problema sa venskim sistemom nogu savjetovao da u takvim uslovima nose elastične dokolenice, a onda je odgovorio na pitanje i da li u hidrataciji organizma može da nam pomogne pivo.

“Pivo ima oko pet odsto al*ohola, ostalo je tečnost, ali tih pet odsto al*ohola mogu da naprave veći problem nego što ta tečnost donosi korist. Zato što je al*ohol poznat vazodilatator, tj. širi krvne sudove, a kada se prošire više krvi se upakuje u te vene, manje dolazi do srca i snabdeva organizam, te eto nas opet do problema sa glavoboljom”.

Kardiohirug je istakao i da je jako važno da pacijenti koji imaju hronične srčane bolesti prilagode terapiju u danima kada se vrijeme naglo promijeni, a objasnio je i kako.

“Jako je važno, pacijenti koji imaju hronične bolesti srca i krvnih sudova, i uz to uzimaju lijekove, prilagodite količinu i vrstu liekova tim promjenama. Već oni znaju, ali neko od njih ne zna, ukoliko npr. pacijent uzima lijekove za povišen pritisak, tokom ovih vrućih dana može da padne taj krvni pritisak zbog okruženja i onda te lijekove za povišen pritisak treba smanjiti u učestalosi uzimanja ili dozi. To je gotovo kod svih, maltene pravilo”, zaključio je dr Borović.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *