KAKO DA VAM JAGODE RAĐAJU SVE DO JESENI? Stari baštovani imaju neviđeno dobru caku

Stari baštovani imaju neviđeno dobru caku zbog koje će vam jagode rađati sve do jeseni, piše Krstarica.

Ukoliko imate malu bašticu punu jagoda ili je to ipak par saksija na balkonu, poslušajte savjet baštovana i neka vaše jagode rađaju do prvih snjegova:

Izaberite pravu sortu jagoda

Postoji Sorta Brila, Sibila i Aprika – sve ove sorte jagoda imaju funkciju brzog prilagođavanja, otpornosti na bolesti i visokog stepena rađanja.

2. Njegujte prave uslove za uzgoj

 

Posadite jagode u zemlju u rano proljeće ili jesen. Dobro, dobro drenirajuće, ilovasto zemljište sa pH vrijednosti između 5,5 i 6,8 je najbolja situacija Obogatite zemlju dobro istrulelim stajnjakom ili kompostom, jer jagode to obožavaju.

Izložite ih sunčevoj svjetlosti od 4 do 6 sati, a kada zalivate jagode izbjegavajte da pokvasite lišće.

3. Podstaknite rast đubrenjem

Uobičajeno, đubrenje jagoda treba obaviti u proljeće, i ponovo kada bobice počnu da se pojavljuju.

Uravnoteženo 10-10-10 granulirano đubrivo koje je vremensko oslobađanje hraniće biljku tokom cijele sezone ako se primeni u prolejće. Ova opcija je odlična za voće koje se uzgaja u kontejnerima.

Neki baštovani tvrde da će upotreba đubriva bogatog kalijumom tokom cvjetanja i plodova povećati veličinu i broj bobica.

Organske opcije za ishranu jagoda su koštano brašno, kameni fosfat, brašno od morskih algi, sojino brašno itd.

4. Uklonite nove sadnice

Da je jagoda zdrava pokazuje i to što je rodila nove sadnice. Vi te nove sadnice morate da uklonite jer one uzimaju snagu glavnoj jagodi. To će doprineti boljem rastu jagode i rađanju takođe.

5. Njegujte biljke do zrelosti

Mlade biljke će dati samo male bobice, dok će zrele biljke dati veće plodove.

U prvoj godini, mnogi baštovani odlučuju da otkinu cjvetove jagode, umjesto da im dozvole da rode. Ovo omogućava biljkama da ulože svoju energiju u proizvodnju boljeg usjeva sljedeće godine.

Uz malo strpljenja, neće proći mnogo vremena prije nego što budete uživali u najvećim, najsočnijim plodovima jagoda koje možete zamisliti.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *