JA SAM DOKTOR I JELA SAM BANANE SVAKI DAN 7 DANA: Desile su mi se ove OVE 3 OGROMNE PROMJENE!

Doktortica je jela banane svaki dan nedjelju dana i primjetila ove 3 ogromne promjene!

Banane su skrobno voće koje je bogato vitaminima i mineralima, te su dobar izvor vlakana, vitamina C, kalijuma i mangama. Zdrav su izvor ugljenih hidrata te pomažu održavanju energije tokom dana.

Svakako, treba znati granicu prilikom konzumiranja banana. Previše banana može da dovede do nakupljanja kalijuma u tijelu što može biti opasno po vaše zdravlje.

Koliko je često zdravo jesti banane?

Smit ističe da je postizanje ravnoteže ključno i da je neophodno jesti raznovrsno voće i povrće“Ne postoji posebna preporuka za broj banana na nedeljnom nivou. Umerenost je zlatna. Ciljajte na otprilike tri porcije voća na dan”, savjetuje ona. 

Kakve promjene je postigla doktorica Smit nakon što je jela banane svaki dan?

Dr Varakalo je konzumirala banane svaki dan tokom cijle jedne nedelje – ona ih je jela u sirovom obliku, ali je eksperimentisala i sa receptima kao što su jednostavan smuti ili palačinke od banana ili ih je kombinovala sa borovnicama i granolom, te sa parčetom tost hljeba i bademovim puterom.

1. Lakše varenje

Kako banane sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja pomažu u održavanju redovnog pražnjenja crijeva. Ako vam je dosadilo da banae jedete same, dodajte im neko drugo voće ili žitarice.

2. Više enegije 

Jedna od većih promjena tokom banane nedjelje je primjetno povećanje energije. Prirodni šećeri koje sadrži banana daju energiju koja se razlikuje od prolazne snage koju dobivamo iz prerađenog šećera.  Osiguravaju stabilnu energiju koja neće tako lahko opadati tokom dana, te nećete imati osjećaj iscrpljenosti.

3. Bolje raspoloženje

Banane su bogat izvor vitamina B6 i triptofana koji pomažu u proizvodnji serotonina. Konzumiranje namjernica koje su bogate ovim vitaminom rezultira boljim raspoloženjem tokom cijelog dana.

O čemu treba voditi računa prilikom konzumacije banana?

U nastavku navodimo mišljenje nutricioniste:

Banane u poređenju sa drugim voćem imaju više kalorija i ugljenih hidrat. Na primer, banana od 10 cm ima približno isti broj kalorija i UH kao i jedna šolja bobičastog voća. Ako jedete previše banana, možete da povećate unos kalorija i UH, što bi mogao da bude problem ako pokušavate da držite težinu pod kontrolom ili imate problema sa visokim nivoom šećera u krvi”, akcentuje Maksin Smit.

 

(Zena.Blic.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *