Nikad ne sadite bijeli luk bez ovoga. GLAVICE ĆE BITI ZDRAVE I KRUPNE

Beli luk se može saditi već u februaru, ako vremenske prilike to dozvole. Ali prije nego posadite bijeli luk, pogledajte ovaj video.

Nema mnogo štetočina koje napadaju bijeli luk, ali postoji jedna koja može ozbiljno smanjiti prinose. Lukova mušica je opasna štetočina za bijeli luk, luk, praziluk i druge lukovice. To je insekt sličan običnoj muši, samo manje veličine.

U našim klimatskim uslovima, ova štetočina ima 2 – 3 generacija godišnje. Prezimljuje kao lutka u tlu, a leti u drugoj polovini aprila sve do prve polovine maja. Destak dana nakon početka leta ženka odlaže jaja između listova, na vrat korijena i u samu lučicu ili na tlo u blizini luka. Tokom nekoliko dana ženka može odložiti od 50 do 100 jaja. Sedmicu dana kasnije izlegu se larve koje se odmah ubušuju u mlade stabljike i intenzivno se hrane. Zbog njihove ishrane lišće žuti, vene i suši se. Nakon 15 do 20 dana intenzivne ishrane larve se izvlači iz biljke i kukulji u tlu ili čak i u lukovici.

Stadijum kukuljice traje 2 sedmice nakon čega izlijeće odrasla muva druge generacije čije larve prave manje štete jer je luk već dobro razvijen. Druga generacija može napraviti veće štete na poriluku.

U nastavku pogledajte video koji više govori o sadnji belog luka…

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *