Zaboravljena boza: Originalni recept za superzdrav napitak našeg djetinjstva

Za razliku od popularnih sokova današnjice, boza je potpuno prirodan, zdrav i okrepljujući napitak pun vitamina.

Boza je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvježimo bozom ali u ova moderna vremena to je postala retkost. Bozu su mnogi pili u detinjstvu, gaseći žeđ tokom letnjih vrućina upravo hladnom bozom.

Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja deca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cjenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje…

Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svom domu.

Sastojci:

  • 5 l vode,
  • 1 kg šećera,
  • 600 g neprosijanog kukuruznog brašna,
  • 30 g kvasca.

Priprema:

Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuvajte oko 2 sata uz povremeno mješanje. Kada se ohladi dodajte kvasac i to tako što ćete ga prethodno razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Izmješajte i ostavite da odstoji preko noći.

Sljedećeg dana procijedite i dodajte šećer. Dobro mješajte, dok se šećer ne istopi. Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo da zadrži slatkasti ukus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj ukus. Zato je obavezno treba držati u frižideru, ali i pripremati količinu koju možete da potrošite u relativno kratkom vremenu.

Boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda, dok u Turskoj, odakle potiče, vole da je posluže sa cimetom.

Izvor: stil

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *