BLITVA JE ČUVARICA ZDRAVLJA, ALI JE SIGURNO KUHATE NA POGREŠAN NAČIN! EVO KAKO DA SE NE IZGUBE VRIJEDNI SASTOJCI

Bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K, obiluje magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem i važnim mineralnim solima, sadrži niz antioksidansa koji, kako se vjeruje, smanjuju izglede za nastanak hroničnih bolesti, ali i nekih vrsta raka.

Djeluje protuupalno, pomaže očuvanju dobre krvne slike i zdravlja srca te pomaže dijabetičarima, a uz sve navedeno, potiče probavu i mršavljenje.

Blitva se s pravom smatra “čuvaricom zdravlja”, a ugledni nutricionist George Mateljan svrstava je među najzdravije na svijetu u svojoj knjizi “Najzdravije namirnice svijeta”.

U istom djelu Mateljan otkriva i kako mnogi prilikom pripreme blitve rade jednu veliku grešku zbog koje dobar dio spomenutih vrijednih sastojaka bacamo.

Ako zajedno kuhate peteljke i lišće, nemojte to više raditi – savjetuje nas ugledni nutricionist.
Peteljci treba duže vremena da se skuha nego lišću pa se na ovaj način lišće nepotrebno prekuhava. Zato, dok čistite blitvu odvojite peteljke pa ih ranije ubacite u lonac vode koja vrije, vrlo brzo nakon krompira narezanog na kockice. Kad je krompir skoro skuhan, ubacite i lišće, prenosi Slobodna Dalmacija.

Skuhat će se vrlo brzo, a bez prekuhavanja zadržat će puno više spomenutih vrijednih sastojaka koji dužim kuhanjem prelaze u vodu. Ujedno, blitva će vam na ovaj način zadržati više okusa.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *