Tanjir graha jedite barem jednom sedmično i spriječite razvoj ovih 5 bolesti

Tanjir graha jedite barem jednom sedmično i spriječite razvoj ovih 5 bolesti

Grah je jedna od namirnica na kojoj su generacije i generacije prehranjene, jer ako nečeg nije falilo u burnoj historiji, obojene ratovima i siromaštvom, to je ovo povrće. Nije tajna da je grah povrće od koje se mogu napraviti izdašni i ukusni obroci, ali pored široke primjene u gastronomiji, on je i veoma, veoma zdrav, a toj činjenici posvećuje se sve više pažnje– piše svijetokonas

Nedavno su istraživači pri Harvardovom centru za zdravlje utvrdili da ishrana bogata grahom može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Naime, studije su pokazale da žene koje konzumiraju grah bar jednom sedmično imaju 24 posto manje šanse da dobiju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog crijeva.

Najnovije istraživanje sa Univerziteta u Torontu sprovedeno je na 120 ispitanika koji boluju od dijabetesa tipa 2, a pokazalo je da je redovan unos graha izvrsno rješenje za snižavanje krvnog pritiska, ali i dobar izbor u niskoglikemijskoj dijeti. Razgradnja graha sprečavala je prebrz rast nivoa glukoze u krvi nakon obroka.

Nije na odmet znati i da je grah energetski veoma vrijedna namirnica, koja je bogata brojnim mineralima i vitaminima od ključnog značaja za naš organizam.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *