DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO KOJA VODA JE NAJOPASNIJA ZA SRCE: Ako OVO piše na njoj – NE KUPUJTE

Najvažnija tečnost bez koje naše tijelo ne bi moglo funkcionirati „dolazi“ nam iz slavine, ostale tekućine koje unosimo poput kafe ili mlijeka, ali mnogi od nas je kupuju flaširanu.

Gastroenterolog prof., detaljno je objasnio da li je voda čista, te da li je bolje kupiti flaširanu nego piti “vodu iz česme”. dr Vojislav Perišić

 

“Beogradska voda je ispravna, nema teških metala ni bakterija, to garantujem. Ako pijete vodu sa česme nećete imati problema, čak i bebe mogu da je piju jer je malo minerala.  Ako se mnogo znojite, izgubljenu so nadoknadite hranom”, rekao je on.

Voda je često obogaćena “svim i svačim”, treba li je kupiti?

“Voda sa jodom je dobra, ali znam odakle dolazi, ne bih je uzimao puno. Uzmite vodu sa malo natrijuma”, rekao je i objasnio koji izvor je idealan ako je geografsko porijeklo vode naznačeno na paket.

“Nećemo se nikom oglašavati, nego vodu kupujemo sa visine, gdje nema mnogo industrije, gdje se voda filtrira od kišnice sa neba. Ta voda prolazi kroz zemlju i stenje i dobijamo nisku mineralnu vodu. ne dobijem jedan sa nulte visine”, rekao je.

Jedan sastojak flaširane vode posebno je opasan za ljude koji imaju zajednički zdravstveni problem, odnosno kardiovaskularne bolesti. Ako pogledate etiketu sastojka, vidjet ćete sadržaj natrijuma i on ne smije prelaziti određenu vrijednost.

“Čepa je sigurna, mikrobiološki i hemijski, ali flaširana je odlična! Ako ima do 50 miligrama natrijuma po litri, neće povećati natrijum u vašoj krvi. Pogledajte etiketu, do 50 miligrama je u redu. preporuka svuda, čak i za bebe. Kod nas “Nažalost ima više voda sa visokim sadržajem natrijuma, ali ima i onih u supermarketima koje imaju smanjen sadržaj. Odmah pogledajte etiketu. Vode sa visokim sadržajem natrijuma su opasne, posebno za srčane bolesnike ,” on je rekao.

Vodu sa visokim sadržajem natrijuma trebamo piti samo ako se puno bavimo fizičkom aktivnošću, kako bismo nadomjestili sol koju gubimo znojenjem.

Da li je zdravo piti kiselu vodu ujutro uz kafu?

“Probudimo se ujutro, cijeli naš organizam je uzbuđen, uključujući i želudac koji luči dosta kiseline. Tada želudac radi ‘na leđa’, bez puno hrane ako niste doručkovali. Ako uzimate alkalne vode sa puno bikarbonata, neutrališete tu kiselinu i onda dobijete puni efekat kafe. Samo nemojte piti više od dve čaše, pa pređite na vodu sa malo minerala”, rekao je.

Da li vodu treba hladiti, posebno u toplim danima?

“Voda neće izgubiti svojstva, a prirodna voda je na temperaturi od oko osam stepeni. Tako će biti i sa vodom iz frižidera, ostavite malo vani i slobodno pijte, dobro će uticati na probavu ,” on je rekao.

A ako “ne volimo” vodu?

“Ako popijete litar mlijeka, unijeli ste 850 mililitara vode. Samo zamijenite vodu mlijekom, sokovi su puni šećera, voće je možda izraslo negdje sa dosta teških metala, ne znate gde je raslo voće koje je napravilo sok”, rekao je.

novi.ba

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *