GREŠKE U KUHINJI KOJE SE NE OPRAŠTAJU: Dinstate li meso prije nego ga zamotate u sarmu?

Je li pita od mesa ili burek, ide li u sarmu zaprška, a u francusku salatu kisela jabuka, neka su od brojnih gurmanskih pitanja oko kojih se lome koplja.

Gdje je granica između kreativnosti u kuhinji i zločina prema hrani? Zasigurno negdje iza pohovanog avokada punjenog burratom. Hrabri recept objavila je The Shaba Kitchen na TikToku, a zahvaljujući reakciji chefa bez dlake na jeziku Gordona Ramsayja prikupila je vrtoglavih 20 miliona pregleda.

Videozapis počinje tako da Ramsay šokirano promatra kako tiktokerica na mjesto košpice u avokadu stavlja delikatni talijanski sir (koji se jede bez termičke obrade) pa valja avokado u brašno, jaja i mrvice. Chef pritom urla kako svježa burrata nije napravljena da bi postala fil za avokado.

U trenutku kada je punjeni avokado neslavno završio u vrućem ulju, Ramsay je predvidio ono što se kasnije i dogodilo: sir se smežurao i iscurio.

Deformirano škotsko jaje, kako je chef nazvao bizarni avokado, procurilo je prilikom rezanja, a chef je s gađenjem rekao: “Čestitam! Sada nam je zabranjen ulazak u Italiju.”

Zahvaljujući pohovanom avokadu The Shaba Kitchen skupila je lajkova kao nikada prije, a potaknula je i istraživanje koji su to zločini nad hranom, odnosno kada se okus pretvara u neukus.

Nacija koja vjerovatno najglasnije protestuje kada je njihova hrana u pitanju jesu Italijani, čijih su kritika pune društvene mreže i blogovi.

Gnjevni stanovnici Čizme neumorno izražavaju svoje nezadovoljstvo time što Amerikanci, ali i drugi stanovnici planeta uništavaju italijansku gastronomsku baštinu brkanjem pojmova, pogrešnim korištenjem namirnica, kao i konzumiranjem jela na pogrešan način.

“Moja baka plače kad vidi da netko kuha tjesteninu u istom loncu s povrćem” i “komadić Italije izgubljen je svaki put kad radite takve recepte”, samo su neki od komentara na kuhare koji odluče predstaviti svoje moderno viđenje italijanske kuhinje pa rade greške kao što je lomljenje špageta prije stavljanja u lonac ili dolijevanje ulja u vodu za kuhanje.

Zamjerit će vam i stavljanje kečapa na tjesteninu, ali i ribanje parmezana preko svakog jela. Italijani nikada neće naribati sir na tjesteninu s kozicama, baš kao što neće jesti hljeb s rižom ili tjesteninom.

Prženi avokado s burratom nije jedini slučaj javnog “masakra” hrane. A da i vrsni kuhari griješe, uporno im dokazuje Uncle Roger, koji je poznat po kritiziranju chefova kao što je Jamie Oliver.

Ne oklijeva mu spočitati kako se wok s razlogom koristi u azijskoj kuhinji ili katastrofalno iskomentirati pripremu njegovog tajlandskog curryja – od načina rezanja sastojaka, miksanja umjesto gnječenja u avanu ili dodavanja sastojaka koji ne idu u jelo, poput paradajz pirea. I sam Ramsay našao se na udaru Uncle Rogera kada je odlučio pripremiti indonezijsko jelo s pogrešnom vrstom tjestenine.

I Balkanci mogu biti itekako strogi kada je tema “mrcvarenje hrane”. Mnogi će vam zamjeriti prekuhano povrće ili tjesteninu, a neki će pobjesniti i odlučite li narezati jabuke u francusku salatu. Također, zeljanik iz rerne nekima je blasfemija, a drugima radost. Svima su nam poznata prepucavanja na temu bureka sa sirom i sirnice.

Koplja se lome i na temu sarme, pa se tako na Instagramu Maje Jalšovec, prošlogodišnje takmičarke MasterChefa otvorila diskusija o tome šta je prava sarma.

Stavlja li se u sarmu zaprška? Dinsta li se luk s faširanim i suhim mesom ili je to zabranjeno u zakonu o sarmi? Spomenulo se i dodavanje jajeta u smjesu, kao i ječma umjesto riže, piše Punkufer.

Na društvenim mrežama pronaći ćete i “klub” mrzitelja začinskih i povrtnih mješavina s pojačivačima okusa, a drugi bez takvih pomagača ne mogu zamisliti ručak. Koliko ljudi, toliko ćudi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *