DOKTORKA MIŠIĆ OBJASNILA KAKO DA NE VUČEMO PREHLADU 2 NEDJELJE: Jednu stvar svi radimo, a pravimo OGROMNU GREŠKU

Nakon prehlade, tijelu je potrebno vrijeme da se oporavi i “napuni” izgubljenom energijom u borbi protiv bakterija ili virusa . Stručnjaci uvijek preporučuju vitamine, ali šta još učiniti da povratite snagu?

Važno je unositi elektrolite, kaže za Informer nutricionistkinja Ivana Mišić. Šta to znači?

“Ako ste imali stomačnu virozu – mučnina, povraćanje i dijareja bili su vam vjerni pratioci, sada se vjerovatno osjećate iscrpljeno i dehidrirano. To su znaci da vam možda nedostaju elektroliti”, kaže nutricionistkinja Mišić.

Kalijum i magnezijum

Inače, elektroliti su minerali u organizmu, neophodni za normalno funkcionisanje. Natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum su neki od glavnih elektrolita. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u ravnoteži tečnosti, funkciji mišića i nerava. Oni su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Voda je važna

Nutricionista preporučuje puno vode da ostanete hidrirani. Otopine za oralnu rehidraciju (kao što su oralni elektroliti) mogu brzo napuniti elektrolite, kao i prirodni izvori elektrolita – voće poput banana (bogato kalijem) i narandže (bogato kalijem i natrijem) mogu biti odlični prirodni izvori elektrolita. Takođe, biljni čajevi poput đumbira mogu biti korisni za smirivanje želuca i nadoknadu elektrolita. Dodavanje soli u obroke u umjerenim količinama može pomoći da se nadoknadi natrij. Kokosova voda je takođe prirodno bogata kalijumom i natrijumom.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *