ZNATE LI ZAŠTO JE KOZIJE MLIJEKO DOKAZANO NAJLJEKOVITIJE: Američke bolnice ga koriste za liječenje najtežih bolesti…

Američke bolnice ga koriste za liječenje najtežih bolesti…

Od davnina su se njime liječile mnoge zdravstvene tegobe, a sada ih u američkim bolnicama koriste za liječenje najtežih bolesnika.

Proizvodi od kozjeg mlijeka vrlo su cijenjeni po svijetu i smatraju se najzdravijima. Ali učinak ovih proizvoda nije sasvim novog datuma, jer je još Hipokrat, ali i njegovi prethodnici, kozjom sirutkom liječio različite bolesti. Danas sve bolnice u Sjevernoj Americi surađuju s kozjim farmama i od njih otkupljuju mlijeko i meso kojima hrane svoje bolesnike.

Na žalost, kod nas ovo mlijeko, kefir i sir nisu zastupljeni u prehrani koliko bi trebalo. Udio mliječne masti u kozjemu mlijeku iznosi od 2,5 do 4,5 posto i to u obliku masnih globula promjera od 2 do 3 mikrometra koje se brže razgrađuju pa je kozje mlijeko mnogo probavljivije, što je osobito važno u prehrani djece, bolesnika i rekonvalescenata.

S kozjim mlijekom postignuti su dobri rezultati u liječenju raznih poremećaja apsorpcije kod ljudi koji pate od hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, dječje epilepsije, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca.

Neke prednosti kozjeg mlijeka:

Kozje mlijeko ima antibakterijsko i antialergijsko djelovanje. Najsličnije je po svom sastavu majčinom mlijeku.

Kozja sirutka pomaže u oslobađanju otrova iz organizma i istodobno jača imunitet

Kozje mlijeko probavi se za oko 40 minuta, a kravlje za otprilike dva i pol sata.

Sadrži i manje holesterola (10mg/100g) u usporedbi sa kravljim (13mg/100g).

Također, mogu ga piti i dijabetičari.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utječe na kvalitetu kože, kose, noktiju i živčanog sustava. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji djeluju protuupalno, a istovremeno reguliraju poremećenu funkciju crijeva, također zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama. Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprječavanju pojave visokog krvnog pritiska i ateroskleroze.

Izvor: net

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *