PRIPREMITE SVOJE MUŠKATLE ZA „ZIMSKI SAN“: 1 trik obećava da će cvjetne ljepotice biti bujne i sljedeće godine

Omiljene cvijetnice lako možete da sačuvate do narednog proljeća

Muškatle su omiljeno baštensko cvijeće u većini kuća. Lake su ga uzgajanje, izdržljive i mjesecima su okićene raskošnim cvjetovima.

Da bi muškatle preživjele zimu, prije prvih mrazeva trebalo bi ih orezati na oko 20 centimetara i ručno sa njih skinuti uvele listove i cvjetove. Saksije i žardinjere sa muškatlama sklonite u dobro osvijetljenu prostoriju u kojoj temperatura neće prelaziti desetak stepeni.

Za dodatnu uštedu energije biljaka tokom jeseni i zime skidajte sa njih mlade izdanke, jer je i muškatlama potrebno nekoliko mjeseci da miruju i da prikupe snagu za novo cvjetanje. Zalivajte ih jednom u dvadesetak dana, tek toliko da zemlja na površini ne bude sasvim suva.

Ukoliko živite u malom stanu i nemate dovoljno prostora da smjestite sve posude sa muškatlama, poslužite se trikom koji koriste uzgajivači.

Odsecite vrhove bez cvijetova i stavite ih u hormon za oživljavanje koji stimuliše razvoj žilica, a onda posadite reznice u jednu veću saksiju ili žardinjeru i smjestite je blizu izvora svjetlosti.

Na proljeće presadite reznice u saksije i uživajte u bujnim cvjetovima do jeseni.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *