Obloge od kupusa koriste se za liječenje mnogih oboljenja

Iako se kuhanjem gube mnoga ljekovita svojstva, kupus je idealna namirnica za čišćenje i detoksikaciju organizma. Pored obloge od kupusa, za lijek se konzumira kao sviježi sok od kupusa, Kuhana kaša ili kao salata u od kiselog kupusa. Ali o tome nešto više, drugi put.

Kako koristiti obloge od kupusa?

Veliki je spektar oboljenja na koje djeluju oblozi od kupusa, pa tako ima i nekoliko načina primjene. Oblozi od kupusa i meda, ili obloge od kupusa i svinjske masti su neki načini na koje ih možemo primjenjivati, ali ovdje ćemo govoriti o primjeni samog kupusa.

Prije nego ga iskoristite za oblog, kupus morate pripremiti. Izrežite centralne nervature, odnosno zadebljane žile na listu, zatim listove izravnajte valjkom ili bocom. Stavite ih na oboljelo mjesto i privijte.

Možete koristiti više listova odjednom na istom mjestu. Kako bi poboljšali djelotvornost, zagrijte ih kratkim potapanjem u vrelu vodu, ili ih blago zagrijte na pari.

– Google oglasi –

Ako ove obloge koristimo za bolne zglobove ili reumatske tegobe, listove kupusa je potrebno prvo namočiti u rastvoru borne kiseline nekoliko sati pa tek onda privijati.

Djelovanje obloge zavisi od oboljenja, a držanje obloga na oboljelom mjestu ne smije biti kraće od 6 sati. Idealno je 12, pogotovo ako se radi o proširenim venama.Kod kojih bolesti pomaže obloga od kupusa?
Astma
Reuma
Gangrena
Epilepsija
Bronhitis
Glavobolja
Upala grla
Upala pluća
Gnojni osipi po tijelu
Upalu tetiva
Bolovi u kukovima
Bolesno koljeno
Tegobe s kostima
Proširene vene
Migrena
Upala mišića
Bubuljice – Akne
Opekotine
Otekline
Ozebline
Ubodi insekata
Potkožni čirevi
Upalnih stanja
Za pripremu obloga od lista kupusa, najbolje je koristiti velike zelene listove od glavice kupusa, ili listove raštike. Inače, koriste se sve vrste za obloge od kupusa,piše Narodnilijek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *