TO JE KAO DA STE SIPALI KISELINU U ŽELUDAC”: Nutricionistkinja Marija otkrila svi PRAVE GREŠKU sa sodom bikarbonom kada se prejedu

Postoji način da u svemu postanete umjereni, prije svega započinjući dan jačim doručkom.
“Prvo, čim ustanete, doručkujte i tako ćete izbjeći prejedanje tokom dana. Dakle, redovni obroci, mali obroci, pet obroka – tri osnovna obroka i dvije užine – i to je jedini način. da se izbjegne prejedanje“, naglašava nutricionistkinja.

Ne postoji zdrava ili “bolesna” hrana, dodaje Rapajić, jer je svaka namirnica zdrava ako je u umerenim količinama, pa ni  pečenje koje će ovih dana biti na trpezi nije nezdravo ako se zaustavimo na jednom komadu.
“Problemi nastaju ako sjednemo i pojedemo kilogram. Tada se ti hilomikroni masti mogu nakupiti na krvnim žilama, što dovodi do hipertenzije, povišenog kolesterola – a to već postaje opasno. Ali ako čak i za taj novogodišnji ili božićni ručak ako smo prejedamo se, nije strašno, ako je samo taj dan, a sutradan se prežderemo i nastavimo sa normalnom ishranom“, istakla je ona.

Alkohol i slatkiši
Problem je i što alkohol konzumiramo hranom, što je pogrešno, napominje nutricionista. Čašu vina treba popiti pola sata prije jela, kao i tečnost, jer svaka tečnost koju unesemo hranom razrjeđuje hlorovodoničnu kiselinu u želucu i usporava probavu, a samim tim i metabolizam masti, objašnjava Rapajić. Zato je najbolje piti pola sata prije i pola sata nakon jela. S obzirom da će biti i povišenog šećera u krvi, tokom praznika treba birati namirnice sa nižim glikemijskim indeksom, što, naravno, nije lako za Novu godinu i Božić.

Pomažu li soda i soda bikarbona kada se prejedemo?
Budući da gazirana pića sadrže sodu, čini nam se da ubrzava probavu i olakšava nam je, a zapravo nije, napominje nutricionist. Uobičajenim jezikom rečeno, za želudac je isto kao kad prolijemo nešto masno, a preko toga prolijemo kiselinu. Ona će ga pokupiti, ali talog će ostati. Tako se ti otrovi zapravo talože u našem organizmu kada pijemo gazirana pića, objašnjava nutricionista. Ista stvar se dešava kada uzmemo sodu bikarbonu. Moramo pustiti hranu da se prirodno svari. Bolje je popiti čašu nekog gorkog napitka sa začinskim biljem, jer to pomaže da se hrana brže razgradi na prirodan način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *