NAŠI RODITELJI SU IH ČUVALI U ORMARU: Znali su za recepte i s njima LIJEČILI MNOGE TEGOBE

Bilo da je čuvate na ormanima, pravite od nje kompot ili slatko, bilo da je jedete samu ili kombinujete sa drugim namirnicama, ova mirišljava, žuta, jesenja kraljica među voćkama nevjerovatno je zdrava i korisna. Evo i zašto!

Dunja je bogata šećerom, organskim kiselinama (jabučna, limunska), pektinom, taninom, antioksidantima koji pomažu našem tijelu da apsorbuje kalcijum i gvožđe i bore se protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

Sadrži magnezijum, fosfor, kalijum i vitamine A, C i B kompleksa (B3, B6 i B9). Djeluje antibakterijski, dobra je za probavu, srce, krv i podizanje imuniteta. U narodnoj medicini od dunje se koriste i plod, i sjeme i list.

Kako da ih upotrebimo

Zreo plod dunje je tvrd, oporog i kiselkastog ukusa. Upotrebljava se svjež u ishrani, od njega se kuvaju pekmezi, slatka, marmelade, žele…

U narodu se sok dunje i skuvana voćka upotrebljavaju protiv: proliva, plućnih bolesti, za jačanje sluzokože usta, želuca i crijeva.

Dunja može da se sačuva do proljeća, a u nekim krajevima je suše isječenu u tanke kriške od kojih se kuva čaj.

U tradicionalnoj medicini list dunje upotrebljava se kao sredstvo protiv proliva.

Sjeme dunje kad se potopi u vodu postaje klizavo od velike količine sluzi koja, ako se promućka, spada sa sjemena. Kad se žvaće osjeća se slab ukus i miris gorkih badema.

Upotrebljava se kao sluzno sredstvo za izradu preparata za ublažavanje nadražajnog, suvog kašlja, spolja kao obloga kod opekotina, u kozmetici u losionima i sredstvima za oblikovanje kose.

Dunjina sluz se dobija tako što se 10 g sjemena prelije šoljom prokuvane i ohlađene vode i poslije nekoliko sati procijedi.

Sjeme se upotrebljava isključivo cijelo, nezdrobljeno, da bi se izbjeglo oslobađanje cijanovodonične kiseline, jer u sjemenu može da bude u količinama koje mogu da izazvu trovanje.

Kako da je koristimo u liječenju nekih zdravstvenih problema, saznajte pomoću ovih korisnih recepata:

Sirup za bronhitis

Izdrobite 5 g sjemenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.

Dunja protiv čireva na organima za varenje

Po 1 kašiku lanenog i dunjinog sjemena prelijte 1 šoljom hladnog čaja od kamilice, dobro promiješajte, procijedite posle 1 sata i pijte nezasladeno pola sata prije jela 2-3 x dnevno.

Kod zapaljenja debelog crijeva

Pomješajte po 20 g lanenog i dunjinog sjemena, srčenjaka, islandskog lišaja i plodova borovnice, pa 3 kašike mješavine prelijte sa pola litre hladne vode, ostavite 3 sata, što češće mješajte, zagrijejte u poklopljenom sudu do ključanja, ostavite da se ohladi i pijte 3-4 x dnevno po 1 čašicu na pola sata prije jela.

Dunja protiv proliva

Po 20 g drenjina, oskoruša, šipuraka, dunja i mušmula dobro isitnite, od te smješe uzmite 3 kašike i kuvajte 10 minuta u pola litre vode, a kad se ohladi procijedite i pijte umjesto vode.

Protiv zapaljenskih procesa na ustima

2 kašike mješavine jednakih dijelova kamilice, žalfije i sjemena dunje prelijte sa četvrt litra ključale vode, ostavite 2 sata, procijedite i ispirajte usta.

Melem za opekotine

Izdrobite 10 g sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog.

Izvor: dijetaplus

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *