UBICA VISOKOG KRVNOG PRITISKA: Tri namirnice koje svi imamo u kući snižavaju i holesterol (RECEPT)

Ako gornji pritisak skoči na 140, a obično je bio, recimo 130/70, to već treba smatrati znakom započete hipertenzije. Simptomi hipertenzije, pored poremećaja sna, su glavobolja, težina u potiljku, magla pred očima, vrtoglavica, zaboravnost, osjetljivost na jake zvuke, kratkotrajni i prolazni bolovi u srcu, utrnulost u domalom prstu i malom prstu leve ruke, crvenilo očiju, suhoća u ustima i nosu, ukočenost mišića vrata i bol u mišićima, osjećaj toplote u tijelu, a nakon njenog nestanka – lagana jeza.

Ako gornji pritisak skoči na 140, a obično je bio, recimo 130/70, to već treba smatrati znakom započete hipertenzije. Nutricionistkinja Milka Raičević ističe da visok pritisak ne treba olako shvatiti, te da je odlazak kod ljekara na vijreme najbitnije, a da pravila ishrana može smanjiti opasnost od hipertenzije. Pritisak, koji je porastao na 140, može postati norma, a povremeni skokovi mogu dostići, recimo, 180. Produžena hipertenzivna kriza često se završava moždanim ili srčanim udarom. Doktorka Raičević savetuje da se beli luk svakonedvno koristi uz kiselo mlijeko i peršun, koji u kombinaciji sa bijelim lukom efikasno snižavaju holesterol i visok krivni pritisak.

Recept:

Bijeli luk očistiti, pa jedno čeno staviti (zamotati) u malo hljeba, uz to popiti kiselo mlijeko i na kraju sažvakati peršun (ukoliko ga nemate može i celer)  – savjetuje doktorka Raičević. Kod ljudi sklonih stresu, ponovljene hipertenzivne krize mogu dovesti do brzog razvoja bolesti, pa čak i do iznenadne smrti. Osnova u lečenju hipertenzije je promena duhovne i psihičke strane bića: potrebno je da pratite svoje emocije, sprečite ih da „podivljaju“, izlive besa, čežnje, malodušnosti, svakodnevne ljutnje. Da biste pobedili hipertenziju, moraćete da pobedite sebe.

Kako vratiti krvni pritisak u normalu

Isključite višak slatkog, slanog, kiselog, gorkog i ljutog iz ishrane. Važno je da bijeli luk jedete svakodnevno i to više od jednog čena. Ovu dozu ne treba prekoračiti, a bijeli luk treba jesti uz drugu hranu. Umjerenost je neophodna u odnosu na slano, ali i kiselo.

Šta mogu, a šta ne smiju da jedu osobe sa hipertenzijom

Ako imate i blago povišen krvni pritisak morate da se odreknete pržene hrane, zamenjujući je kuhanom i hranom spremljenom na pari. Što se tiče masne hrane – samo pametno: 50 grama dnevno je granica. Umjesto soli, možete koristiti soja sos sa niskim sadržajem natrijuma, koji daje slan ukus. Morska so je mnogo bolja od natrijum hlorida.

novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *