PROFESOR UBACIO RUKU U KUTIJU SA 50 KOMARACA! Sada svima savjetuje: Ovo vas NAJBOLJE štiti – ako vas ujede uradite JEDNO

Povećan broj zaraženih u Srbiji od infekcije Zapadnog Nila, mnoge je dagnala da se zapitaju na koje sve načine mogu da se zaštite od komaraca. Stručnjaci savjetuju da izbjegavamo, pogotovo u večernjim satima, boravak kraj vodenih površina – reka, jezera i močvara, gdje je i njihovo prisustvo najveće.

Takođe, upotreba repelenta je obavezna. Sa velikim izborom repelenta na tržištu sa različitim sastojcima, teško je znati koji je najbolji. Profesor Džejms Logan, sa Londonske škole higijene i tropske medicine vodeći je stručnjak u Velikoj Britaniji za repelente i testirao je efikasnost glavnih sastojaka koji se koriste u poznatim brendovima zaštitinih sredstava od komaraca.

Kako bi ih testirao on je svaki od njih pojedinačno stavio na ruku koju bi zatim ubacio u staklenu kutiju sa 50 komaraca. Kako je i sam zaključio i posavjetovao druge – vrijeme je od suštinskog značaja.

Važno je vrijeme nanošenja
Na repelentima obično piše da nas štite od četiri do deset sati. Međutim, kako profesor Logan ističe, kada ste na odmoru, znojite se, plivate ili upiju na odjeći. Uvijek dobro pročitajte upitstva i nanosite ih češće ako je to potrebno.

Temeljno nanesite
Bilo da je u pitanju sprej, rolna ili losion, Džejms kaže da se pobrinite da temeljno nanesete repelent. Prema njegovim riječima, ljudi imaju tendenciju da koriste sprej kao parfem, što nema nikakvo dejstvo.

“Morate da ga nanesete kao kremu za sunčanje i utrljate na sva izložena područja, jer ako propustite neko područje, komarci će vas napasti”, objasnio je on.

Narukvice za komarce
Narukvice za komarce u posljednje vrijeme su postale veoma popularne. Najviše ih roditelji kupuju djeci, ali imajte na umu da je njihov efekat veoma minimalan, objašnjava stručnjak. I pored ove narukvice, potrebno je da nanesete i repelent.

Električni aparati protiv komaraca
“Dodaci koji sadrže insekticid, poput većine koje kupujete u supermarketima, zaista dobro funkcionišu. Uključite ga prije nego što izađete uveče, ostavite da radi nekoliko sati, a zatim ga isključite. Ali ga ne ostavljajte tokom cijele noći, jer je veoma jak”, savjetovao je profesor.

Šta ako vas ujede?
Ukoliko vas komarac ujede, profesor Džejms Logan savetuje na prvom mestu da se nikako ne češete, kao ni da ga pritiskate i pravite poznati “krstić” na mjesto ujeda. U suprotnom, pod uticajem spoljašnjih bakterija moglo bi da se inficira. Umjesto toga, Džejms preporučuje hladnu oblogu za otok i svrab. Ukoliko otok i bol ne prođu, i počnete da osjećate propratne simptome, vrijeme je da se hitno javite svom ljekaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *