SMILJE za izbacivanje kamena i peska, lečenje jetre, otklanjanje bora, akni, bubuljica, staračkih pega (RECEPTI)

U narodnoj medicini, smilje se često koristi zbog svojih lekovitih svojstava. Pogodno je za pravljenje krema, čajeva, antibiotika, ulja i melema koji se koriste za lečenje kože i kožnih bolesti kao i protiv problema sa unutrašnjim organima.

Smilje lekovitost

Koristi se kao lek za lečenje jetre i podsticanje rada žuči i pankreasa. Smilje se može koristiti kao prirodni preparat za podmlađivanje i sprečavanje starenja kože.

Predstavlja najbolji lek za absorpciju hematoma. Dovoljno je da se na bolno mesto kapne samo jedna kapljica ulja od smilja i više neće postojati problem sa modricama i podlivima.

Ovo bilje možete koristiti i za otklanjanje problema dermatitisa i psorijaze, za uklanjanje ožiljaka i lečenje infektivnih procesa na koži. Kada se kombinuje sa dodatnim sastojcima kao što je divlji kesten i neven, ima primenu kod lečenja proširenih i bolnih vena.

Odlično je za upale, može se koristiti i za detoksiksikaciju i dezinfekciju organizma. U svojim cvetovima kao i listovima sadrži italidion koji predstvlja hemijsko jedinjenje koje ima ulogu u regeneraciji. On deluje na obnavljanje i revitalizaciju ćelija i tkiva. Rado se koristi u lečenju grčeva na nogama dosta je pronašao upotrebu i u masaži.

Ukoliko dođe do posekotine ili obilnijeg krvarenja iz usta ili nosa, može se koristiti da zaustavi krv.

Jedan od proizvoda od smilja takođe može biti i antibiotik, on pomaže da se umanje bolovi, sprečava zgrušavanje krvi i ima pozitivna dejstva na jačanje organizma u celosti.

Čaj od smilja

Lekovita svojstva čaja od smilja su od davnina poznata. Ovaj prirodan lek pomaže i kod zalečenja hematoma i ugrušaka u krvi, problema sa varenjem, zatvorom, dijarejom, nadimanjem ili čirom. Njegov prijatan ukus rešiće Vas problema sa mučninom za vrlo kratko vreme.

Kako se pravi ovaj čaj i šta je potrebno sve uraditi sa smiljem pre toga?

Bitno je da osušite smilje za čaj. Kako ćete to uraditi, pitate se. Vrlo lako, ovaj postupak možete sprovesti na prirodan i zdrav način. Uzmite i uberite cvetove od ovog bilja, stavite ih da se suše na mesto, gde je protok vazduha konstantan.

Cvetove nemojte stavljati jedan na drugi, već se trudite što vise da ih rastanjite da vazduh mogao da prolazi. Biljku nemojte mešati, prevrtati, usitnjavati. Nemojte je stavljati na direktnu sunčevu svetlost, jer neće podneti visoke temperature.

Posle izvesnog vremena i kada se cvet osuši uzmite i stavite ga na suvo, čisto i hladno mesto da tu stoji. Ono se kasnije može koristiti za pravljenje čaja od smilja.

Čaj od smilja priprema

Kada se cvetovi osuše, a Vi obezbedite sve sastojke za pravljenje čaja, možete početi. Za početak Vas savetujemo da ne pijete velike količine ovog čaja, veoma ima gorak ukus. Preporučujemo da ga uzimate posle svakog jela, a najviše do 3 puta u toku dana.

Sastojci za pravljenje čaja od smilja:

  • 6 većih kašike suvog smilja

  • 1 litar vode

Potrebno je da u posudu stavite 6 velikih kašika suvog smilja i preko toga pospete 1 litar vrele vode.  Ostavite da se procedi u toku noći i sutradan procedite.

Najbolje se može iskoristiti za lečenje jetre i izlučivanje žuči. Poboljšava nastanak sokova u želudcu.

Čaj od smilja za izbacivanje kamena i peska u žuči

Sastojci:

  • 4 kašike cvetova smilja

  • 2 kašike rastavića

  • Nadzemni deo biljke troskot (u narodu poznatijij kao pasja trava)

  • Kukuruzna svila

  • List matičnjaka

  • Šipak

  • 2 litra vode

Potrebno je da sve sastojke isitnite i pomešate i da prelijete sa 2 litre vode. Poklopite i ostavite. Ostavite da odstoji preko noći, sutradan procedite i sipajte u staklene flaše, čuvajte na sobnoj temperaturi.

Ulje od smilja

Kada stanete pred ogledalo i pomislite kako ste ostarili i kako iz dana u dan izgledate sve starije, ne brinite se, to i jeste tako zbog prirode stvari. Postoje mali trikovi kako da se podmladite na prirodan način, koristeći ulje od smilja. Ovo ulje je idealno za otklanjanje bora, akni, bubuljica, staračkih pega i slično.

Preporučuje se da ga koriste osobe koje imaju masnu kožu. Vašem licu daće sjaj i blistavost na duži period. Možete ga koristiti i u kombinaciji sa kamilicom jer tako daje još bolji efekat.

Kako se pravi ulje od smilja – recept

Pripremili smo recept po staroj narodnoj medicine koji će Vam se sigurno dopasti jer nije previse zahtevan, trebaće malo vise vremena dok dođe do praktične primene, ali zato će dati sjajne rezultate već kroz par dana.

Sastojci:

  • 20 grama suvih ili 40 grama svežih cvetova smilja

  • 400 mililitara bademovog ulja

  • Etarsko ulje po izboru

Kako pripremiti? Jednostavno je, u teglu stavite cvetove od biljke i preko toga prelijte bademovo ulje. Teglu zatvorite što bolje i ostavite da stoji na sunčanom i toplom mestu 40 dana. Kada prođe ovaj period, procedite dobijeno ulje i dodajte etarsko ulje, mi Vam preporučujemo da to bude lavanda (3 kapi) u kombinaciji sa geranijumom (4 kapi). Zatvorite teglu i dobro je promešajte i promućkajte. Ovo ulje nanosićete u večernjim časovima na kožu utrljavanjem kružnim i laganim pokretima.

Izvor: ordinacija.tv/majkapriroda.com

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *