Patlidžan: Borac protiv virusa, dijabetesa, gastritisa, reume, pa čak i raka

Patlidžan, njegovo široko razgranato stablo visinom doseže i do 70 cm, a krase ga izuzetno veliki zeleni listovi. Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama.

Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje. Ova zanimljiva biljka potiče iz Indije gde je u upotrebi već 3000 godina.

Iz Indije se njegov uzgoj najpre proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. veku počeo se uzgajati na područjujužne Evrope, a u 16. veka raste njegova popularnost i u srednjoevropskim zemljama.

Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom sveta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamena za meso.

Primena u lečenju

Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primenjuje i u medicinske svrhe. Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za lečenje gastritisa, kostobolje, reume, opekotina kože pa čak i raka.

U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida. U mnogim istočnim kulturama vrlo je cenjen čaj od sveže ili osušene kore patlidžana.

Poznata je i primena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala. Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i B9 (folna kiselina). Bogato je i mineralima kalijuma, kalcijuma, fosfora, bakra i magnezijuma.

Pomaže u kontroli dijabetesa

Već vekovima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa. Moderna naučna istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji nivoa šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udeo vlakana.

Reguliše i telesnu težinu

Patlidžan je povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po komadu. Bogat je vlaknima zbog čega doprinosi osećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu delotvorno doprinosi smanjenju masnih naslaga.

To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Ublažava probavne tegobe

Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želudačanih i crevnih tegoba.

Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja sistema za varenje.

Smanjuje nivo holesterola u krvi

Klorogenična kiselina učestvuje u snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) holesterola.

Nasunin je takođe od velike važnosti jer prema tvrdnjama naučnika pomaže u prevenciji nastanka lošeg holesterola.

Usporava rast tumora

Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka. Studija objavljena 2005. godine u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” potvrđuje da nasunin delotvorno sprečava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih sudova iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih ćelija.

Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, klorogenična kiselina sadržana u patlidžanu je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.

Rak kože

Fitohemikalija poznata pod imenom BEC5 je ekstrakt patlidžana kojeg je otkrio dr Bill E. Cham, nakon što je čuo za lek narodne medicine Australijskih farmera.

Naime, oni su ga upoznali sa preparatom za rak oka kojim su izlečili stoku. Farmeri su stoku izlečili nanošenjem toplog obloga načinjenog od semenki voćke poznate kao đavolja jabuka, latinskog imena Solanum linnaeanum. Ova biljka je deo Solanacea porodice, koja uključuje povrće poput paradajza i patlidžana.

BEC5 se veže za receptore na površini ćelije rakaNakon što ćelija ‘svari’ ekstrakt patlidžana, dolazi do njenog  pucanja pa je tako ćelija raka uništena, a njen sadržaj reapsorbuje telo.

U lečenju preko 80.000 slučajeva raka kože, BEC5 je pokazao svoju efikasnost. Naime, invazivni i ne-invazivni nemelanomski karcinomi kože vrste su raka koje su lečene patlidžanom. Rak je u svakom pojedinačnom slučaju otišao u remisiju i nije se vratio. Stanovnici Australije, zahvaljujući ovoj fitohemikaliji, leče rak kože na ovaj način već decenijama.

Još jedan česti oblik raka kože su rožnate stanice karcinoma, taj rak uzrokuje gotovo dve hiljade smrti godišnje. Ovo tkivo je u obliku bradavica i ima nepravilnu ivicu, ali ga je moguće lečiti ekstraktom patlidžana.

Ova supstanca iz patlidžana je pokazala uspešnost u preko 78 odsto slučajeva i to kad se nanosi osam nedelja, korišćena u obliku kreme tokom 25 godina za potrebe kliničkih istraživanja u Australiji i Velikoj Britaniji. Krema ima 100 odstotni uspeh u uklanjanju raka, od kojih se niti jedan nije vratio u narednih pet godina, ako se koristi 12 nedelja.

Štiti od virusa

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline može biti od velike koristi u prevenciji i lečenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.

Maska za lice od patlidžana

Patlidžan je pogodan za sve tipove kože. Dovoljno ga je narendati, izmešati sa aloja verom i naneti na lice. Pošto je reč o prirodnom izvoru kolagena, nakon desetak minuta vaša koža postaće nežna, sjajna i zategnuta.

Izbeljivanje kože

Izmešajte jednu šolju pirea patilidžana s litrom soka od limuna i dve kapi maslinovog ulja. Dobićete idealno sredstvo za izbeljivanje kože i otklanjanje pega i fleka. Ukoliko isti postupak ponovite sa sokom od jabuke, dobićete predivno sredstvo za toniranje kože.

Protiv osipa

Isecite patlidžan na kriške i utrljajte ga na bolno mesto, videćete da će se nakon samo par trenutaka osip smanjiti, a ubrzo i potpuno povući. U Australiji je patlidžan poznat kao narodni lek u borbi protiv raka kože. Naime, fitohemikalija BEC5 ekstrakt je patlidžana koji ćelije karcinoma dovodi do pucanja i potpunog nestanka.

Izvor: alternativa-za-vas.com/ dnevno.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *