DA BI KADIFE BILE BUJNE I GUSTE SAMO OVO TREBATE URADITI: Jednostavno je, svi će gledati u vašu baštu

Kadifica je biljka koja se najčešće sadi u baštama, a svojim narandžastim i žutim cvjetovima daje vatreni izgled.

Ova bilja raste u visinu od 20 cm, pa do pola metra. Takođe, u prodavnicama se mogu naći i patuljaste vrste koje su predviđene za staze u kojima se sadi samo nisko cvijeće.

Osim po visini rasta kadifice se razlikuju i po boji i veličini cvijeta. Starinske, osnovne sorte su obično niske, i imaju manji cvijet, dok su hibridne vrste bujnije, zelenije i imaju krupniji cvijet.

Gotovo sve vrste kadifice imaju zelene listove u obliju pera, a cvjetovi mogu varirati od zlatno žute, narandžaste do bijele boje.

Kadifice se sade kao jednogodišnja biljka. Stare sorfe se često obnavljaju same jer sjeme koje padne nakon što se cvijet osuši izraste u novu biljku sljedeće godine.

Hibridne sorte su manje otporne, pa se najčešće moraju saditi svake godine.

U zavisnosti od vrste, kadifica dobro raste u gotovo bilo kojoj vrsti zemljišta. Većina vrsta kadifica koje se koriste u hortikulturi najbolje uspijevaju na dobro dreniranom tlu, iako neke vrste mogu dobro da tolerišu i sušne periode.

kadifa-bp-803

Kadifice mnogo vole vodu, zato je važno da uvek zemljište bude vlažno. Veoma vole sunce i dobro podnose i visoke tempreature.

Ukoliko želite da budu zdrave i da dugo cvjetaju potrebno je da svakodnevno uklanjate precvjetale cvjetove, kako bi na njihovom mjestu izrasli novi. Tako ćete im maksimalno pridužiti sezonu cvjetanja, a one će vam vratiti ljepotom.

Kadifice imaju i simbolično značenje i privlače posebnu energiju u dom.

Vjeruje se da kadifica zrači energijom strasti zbog svojih toplih žutih boja, pa da će parovi koji u kući imaju ovu biljku sačuvati strast, ljubav i bliskost. Takođe, treba da je posade svi oni koji se bave nekim kreativnim poslom, jer se smatra da simbolizuje kreativnost i inspiriše.

Zlatna boja kadifice simbolizuje bogatstvo, pa mnogi veruju da cvet može biti magnet za obilje i prosperitet. Zasadite na jendom mestu više kadifica kako bi se što više “zlatilo” .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *