POSADITE KROMPIR OVAKO I IMAT ĆETE NAJVEĆI UROD IKAD: Bit će ga u izobilju, nećete znati šta ćete s njim

Verovatno ste čulu od pojedinih baštovana kako je duboko sađenje paradajza apsolutno neophodno.Možda vam je čudno kada vidite da neko “zatrpava” rasad paradajza bukvalno do listova, ali to je stvarno obavezno ako želite bolji prinos paradajza.Donosimo vam dva načina na koja možete da posadite paradajz koji će biti otporan na bolesti, a koji će opet ostvariti najbolji prinos:

Bočno sađenje

Zatim uzmite žicu i omotajte je oko stubova i dobro pričvrstite. Dodajte slamu u centar ograde. Kada od slame formirate strukturu u obliku gnijezda u sredinu dodajte kompost ili zemlju da biste stvorili okruženje u kome se krompir može rasti.  Uzmite dva kilograma  krompira (oko 8 srednjih krompira) i isijecite ih. Ako možete, potrudite se da krompir bude proklijao jer to funkcioniše kao sjeme. Stavite krompir  u zemlju i uvjerite se da su zeleni pupoljci okrenuti prema slami. Onda pokrijte krompir sa nekoliko centimetara zemlje i položite još jedan red krompira. Uradite to dok nestane krompira.  Slama pomaže da tlo ostane oko 10 stupnjeva toplije što pospješuje rast krompira.

krompir6

U slučaju da nema kiše, zalijte krompir u nekoliko navrata.  Berba je još jedostavnija. Sedmicu nakon što procvate, mladi krompiri spremni su za vađenje. Ne morate čupati cijelu biljku nego samo razgrnite slamu, povadite veće gomolje i ponovno nagrnite slamu pa će manji gomolji dalje rasti.  Na ovaj način imat će krompira u izobilju i bit ćete zadovoljni plodovima.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *