POČELA JE SEZONA GLJIVA, TREBA DA BUDEMO OPREZNI! Stručnjaci otkrivaju: Jedna je NAJOPASNIJA, a ove 3 su LJEKOVITE

Sezona gljiva je počela, a evo koje su najzdravije pečurke na našim prostorima, a koja je najotrovnija!

Gljive mogu da budu veoma ukusne i odlično se kombinuju uz različita jela. Takođe, od njih mogu da se prave i ljekovita sredstva. Međutim, pored onih jestivih postoje i otrovne. Trovanje više osoba prošle godine u Šapcu diglo je javnost na noge.

Nataša Bižić iz Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i Živan Relić iz Ekološko-gljivarskog društva, gostujući na Prva TV objasnili su koje su najzdravije i kako sprečiti trovanje pečurkama.

Kako je na samom početku objasnio Živan Relić iz Ekološko-gljivarskog društva, gljive dijelimo na jestive, na uslovno jestive – koje treba termički obraditi prije pripreme i otrovne. Dodao je da obični građani ne mogu da prepoznaju koje gljive spadaju u prve dvije grupe, već su u tome vični stručnjaci. Prilikom branja i sakupljanja gljiva uvijek je poželjno da pođe neko od poznavaoca istih.

Takođe, Nataša Bižić iz Mikološko-gljivarskog saveza Srbije navela je nekoliko lekovitih gljiva koje rastu na našim prostoroima. To su: čaga, brezova guba i hrastova sjajnica. Najprije, ove gljive nisu jestive, već se od njih prave ljekovite tinkture.

Kako su stručnjaci naveli, najopasnija gljiva od koje treba “bježati glavom bez obzira” jeste zelena pupavka.  Nalazi se od jula do oktobra, pretežno u listopadnim šumama, naročito ispod hrastova i može da dovede do smrtnog ishoda.  Nalazi se od jula do oktobra, pretežno u listopadnim šumama, naročito ispod hrastova.

zelena-pupavka

Zelena pupavka

Momčilo Daljev, predsjednik Gljivarskog društva u Novom Sadu, opisuje da zelena pupavka izaziva najveći broj slučajeva trovanja koja se završavaju smrtnim ishodom. Šešir joj je gladak, bez krpica i veoma varijabilne boje, od zelene preko žučkaste pa do smeđe ali uvijek sa jačom ili slabijom primjesom zelene boje. Listići, drška, prsten i ovojnica su joj bijeli ali drška često može imati zelene prelive.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *