DOKTORICA ANA JE RAZBILA NAJVEĆE ZABLUDE O DORUČKU: Ako želite da smršate, kafu ujutru pijte OVAKO – TOPI SALO

Dr Ana Gifing je stručnjak za preventivnu medicinu i hrono ishranu, a ljubav prema ovoj vrsti posla naslijedila je od svog dede – čuvenog ljekara Branka Manojlovića koji je još prije drugog svjetskog rata u Novom Sadu je pokrenuo prvu kliniku preventivne medicine. Naime, Ana je razbila nekoliko najvećih zabluda što se tiče jutarnje rutine kod Srba – većina kafu pije na pogrešan način.

Smatra da današnja propagadara o unosu više litara vode nije dobra.

Učili smo u školi da treba biti 2,5 l vode dnevno, minimum. To je jedna zabluda koja postoji u medicinskom svijetu, koja je nastala 1945. godine, kada je Američka vlada dala proglas koliko jedan vojnik treba da uzima tečnosti u toku dana, shodno količini hrane koju pojede. Ali to je budalaština – kaže dr Gifing.

Naglašava da su tu teoriju svjetski stručnjaci pobili.

– I sada mi pričamo o tome, iako su prije desetak godina svjetski stručnjaci pobili tu teoriju i dokazali da to nalivanje vodom nije zdravo. Ako dođemo do toga da jedna žena dnevno popije 4 l tečnosti, a muškarac oko 3,5l to je veliko opterećenje za bubrege – ističe.

Doktorka objašnjava da se računa i unos drugih tečnosti, ne samo voda.

Mi ako popijemo šoljicu kafe ili šolju čaja, pojedemo supu ili popijemo vino ili pivo, mi smo već unijeli tečnost. Sada mi na to pijemo i pijemo vodu da bismo ispunili taj medicinski zahtjev – to je suludo.

Takođe, otkriva da li je ujutru, čim se probudimo, zdravo popiti čašu vode – takvu rutnu imaju mnogi u Srbiji.

– Ujutru je najbolje popiti 1 šolju prohlađenog čaja sa par kapi limuna ili 1 čašu vode sa par kapi limuna ili čaša vode sobne temperature. Kafa nikako ne smije da bude neki prvi napitak koji ćemo da popijemo. Pijte kafu samo poslije doručka, nikako prije doručka – rekla je dr Ana.

Koje je idealno vrijeme za kafu?

– Ako želite da smršate, kafu “priljubite” uz obroke! Znači prvo doručak, a onda kafa. Zato što kafa ima veoma visok insulinski indeks i ako je popijete između obroka mi nećemo uspjeti da skinemo insulin tokom dana i nećemo imati topljenje masnoća – smatra ljekarka.

Upozorava da ukoliko preskačemo doručak, tijelo će početi da taloži masti.

– Ako ne doručkujemo to znači da u tijelo ne unosimo tu dobru energiju u vrijeme kada nam je neophodna! Ako ljudi imaju zdravo tijelo, zdrav metabolizam, bez problema mogu da jedu jutru i jednom kasno prepodne. Ako ujutru ne jedemo, mi ćemo izmučiti organizam i organizam će početi da pravi zalihe masti – zaključuje dr Ana Gifing.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *