PRVI SIMPTOM MOŽDANOG UDARA! ŽENA OTKRILA ŠTA JE OSJETILA: “Mislila sam da je migrena, a onda je počeo horor”

Moždani udar je doživjela kad je imala samo 17 godina, a mislila je da će prvi simptom proći kad malo odspava.

Džordži Holand imala je samo 17 godina kada je doživjela moždani udar. Prvi simptom se pojavio kad je išla na čas plesa. Imala je uobičajenu rutinu, a u jednom trenutku je osetila da joj se gubi vid. Bila je sigurna da je riječ o migreni, jer je u to vreme imala česte glavobolje. Zanemarujući upozorenje, otišla je kući, nadajući se da će joj biti bolje nakon što malo prilegne.

Ipak, simptomi se nisu zaustavili. Džordži je nekoliko dana kasnije počela nerazumno da govori i nije mogla da se seti određenih riječi. Ove promene primetili su njen otac i brat, nakon čega je Džorždi hitno prebačena u bolnicu. Saznala je da je imala moždani udar i sada želi da upozori sve ljude da nikada ne ignorišu simptome jer to može da im spasi život.

mozdani-udar-foto-910x576

“Od moždanog udara živim svaki dan kao da mi je posljednji, jer to zaista može i da bude. Nikad pre moždanog udara nisam imala bilo kakvih zdravstvenih problema”, rekla je Džordži, dok lekari objašnjavaju da gubitak vida zaista može da bude jedan od prvih simptoma koji upozorava na nadolazeći moždani udar.

Moždani udar je vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, a prepoznavanje simptoma je ključno za krajnji ishod. Svake godine moždani udar u Srbiji doživi između 20.000 i 25.000 ljudi, a dešava se svakih 20 minuta.

“Moždani udar je prekid dotoka krvi u mozak, bilo zbog zapušenja okluzije krvnog suda, što je najčešći slučaj, bilo zbog pucanja krvnog suda, kada se krv izliva u moždano tkivo. Prva situacija se viđa u 85 odsto slučajeva, a druga u 15 odsto. Krajnji ishod je zapravo isti, moždano tkivo ne dobija vrlo važne supstance, kiseonik, glukozu, važne masne kiseline i u toku nekoliko minuta dolazi do odumiranja nervnih ćelija. Tu je zaista važan svaki trenutak, svaki minut”, rekla je jednom prilikom prof. dr Aleksandra Pavlović.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *