PAUKOVI BJEŽE OD OVIH BILJAKA GLAVOM BEZ OBZIRA: Poslušajte SUPER SAVJET i postavite ih u SVOJOJ KUĆI

Iako love insekte, paukovi obično nisu dobrodošli gosti u kući i možda ste primjetili da ih sa dolaskom hladnijih dana ima još više u vašem domu. Sigurno ste čuli za mnoge trikove kako ih se treba otarasiti, ali jedno od najjednostavnijih rješenja je pomoću kućnih biljaka.

U pitanju su biljke sa jačom aromom koja paucima ne prija, a koja osvježava vaš dom.

Bosiljak

Ne samo da odbija paukove, već i mrave, muhe i čak komarce. U pitanju je popularna začinska biljka jakog mirisa koji insektima uopšte ne prija. Možete je postaviti blizu prozora ili vrata od terase ili trijema, samo je bitno da imaju sunčevu svjetlost barem nekoliko sati u toku dana.

1245907-h-57640520-1-ff

foto: EPA-EFE/Jeffrey Arguedas

Lavanda

Sigurno znate da miriše prelijepo, a sve što treba da uradite nakon što donesete lavandu u svoj dom jeste da isječete nekoliko manjih dijelova, zavijete ih zajedno i okačite na ulazu u svaku prostoriju. To bi trebalo da bude dovoljno da pauci uopšte ne uđu u njih.

Nana

Osim što je dobar dodatak čaju ili hrani, nana se može jednostavno iskoristiti za tjeranje paukova. Počupajte nekoliko svježih listova i stavite u vodu sipanu u raspršivač vode, sačekajte da voda upije aromu i zatim poprskajte ulaze u svaku sobu, a naročito pragove i simsove kod prozora.

foto: EPA-EFE/Jeffrey Arguedas

Hrizanteme

Ljudima koji imaju vrtove pune cvijeća već je poznato da hrizanteme teraju paukove, mrave, krpelje, buve, bubašvabe i stjenice. Njihovi cvjetovi uljepšaće vaš dom, a paukove će odbiti prirodnim putem.

Eukaliptus

Zahvaljujući zemljanoj aromi svog ulja, eukaliptus smeta paucima, komarcima i drugim insektima. Dovoljno je da dodate nekoliko svježih grančica u kupatilo, kuhinju, dnevnu sobu i hodnik, a za slučaj da imate hamamelis (američku lesku), pomiješajte ga sa eukaliptusom i vodom i napravite sprej.

Kadifa

Još jedna biljka koja se ciljano sadi pored povrća već duže vrijeme, kadifa odbija razne vrste malih štetočina, među kojima su paukovi, puževe i bube. Njihov lijep miris dovoljan je razlog da ih rasporedite po svom domu.

(Novi.ba/espreso.rs)

Ruzmarin

Iako ljudi ne osjećaju miris svježeg ruzmarina toliko intenzivno, paukovima on i te kako smeta. Nemojte ga držati napolju na hladnoći, jer mu treba malo toplija atmosfera i dovoljna je jedna odvojena saksija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *