OJAČAJTE IMUNITET: Ovo piće smanjuje stres i čuva vitku liniju

Surutka je od davnina poznata kao ljekoviti napitak koji obiluje vitaminima i mineralima s mnogo benefita po ljudski organizam, a njena primjena je raširena među svim generacijama, prvenstveno za jačanje imuniteta.

Tečnost je ovo koja nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka – kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

Kako biste osjetili maksimalan efekat ove dragocjene tečnosti koju su naše pranane koristile kao lijek, možete konzumirati do jednog litra surutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte, te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

Smanjuje stres i osjećaj umora

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i umora. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Reguliše povišenu masnoću u krvi

Ovaj napitak se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenom masnoćom u krvi koju ne uspijevaju kontrolisati lijekovima i prehranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride poslije nekoliko sedmica redovnog konzumiranja.

Pomaže kod bolesti jetre

Masna jetra, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom – surutka pomaže kod raznih bolesti jetre. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin, koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, te oboljelima od ciroze pomaže da žive kvalitetnije.

Gubitak kilograma

Surutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim tvarima, surutka je važan dio redukcijske dijete i korisna kod održavanja vitke linije. Bjelančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

Dobra probava

Konzumiranje surutke podstiče probavu i rješava neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretička svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litar surutke dnevno) jer može izazvati proliv. Surutka sadrži mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *