JABUKOVO SIRĆE LIJEČI I NAJSTRAŠNIJU GLAVOBOLJU U ROKU OD 5 MINUTA: Evo šta trebate uraditi!

Svi smo već čuli za čudesno djelovanje jabukovog sirćeta, a da li ste znali da može pomoći kod teških glavobolja.

Važno je znati da kod nekih oblika glavobolje djeluju samo hladni, a kod nekih samo topli oblozi, dok oblog od jabukovog sirćeta najbolje pomaže kod migrene i upale sinusa, piše “Alternativa za vas”.

Topli ili hladni oblog?

Neke glavobolje se javljaju zbog širenja krvnih sudova koje onda pritiskaju živce. Kod takvih glavobolja dobro pomažu hladni oblozi jer smanjuju krvne sudove i tako ublažavaju pritisak i bol.

Druge su glavobolje uzrokovane tjeskobom i napetošću mišića. U tom slučaju hladni oblozi ne pomažu jer oni dodatno skupljaju mišiće. Kod takvih glavobolja, pokazalo se, bolje pomažu topli oblozi.

sirce

Ako ne znate koji tačno tip glavobolje imate, isprobajte i hladni i topli oblog te vidite što vam bolje pomaže.

Potrebno:

1. Za hladni oblog: pakovanje leda ili vrećica zamrznutog povrća.

2. Za topli oblog: peškir natopljen u jako toplu vodu i ocijeđen.

sirce-kasika

Priprema obloga:

Kod primjene obloga morate da se smestite na neko mirno mjesto i legnete, najbolje u zamračenu prostoriju. Stavite oblog na čelo. Opustite se i umirite disanje. Zavisno od toga gdje najviše osećate bol možete premeštati oblog na teme, na vrat, ramena, sljepoočnice…
Oblog možete staviti na više mjesta, naprimjer hladni oblog na čelo, a topli na ramena, ako vam je glavobolja nastala zbog napetosti. Nakon primjene obloga popijte čašu vode.

Osim što je uopšteno dobro za zdravlje, jabukovo sirće je i prirodni detoks organizma, pokazalo se da pomaže i kod glavobolje.
Pripazite da u zdravstvene svrhe uvijek upotrebljavate 100% prirodno jabukovo sirće.

Priprema obloga:

U činiju sipajte šoljicu jabukovog sirćeta. Natopite pamučnu gazu ili platnenu krpu te je ostavite nekoliko minuta u sirćetu. Potom dobro ocijedite. Pamučnu krpu zatim prebacite u frižider na 10-ak minuta.

Ohlađenu gazu stavite na čelo i lagano pritisnite rukama. Pričekajte da se gaza malo ugrije na vašem čelu.

jabukovo-sirce

Inhaliranje jabukovim sirćetom

Slično kao i oblog, pomoći će vam i inhaliranje na jabukovim sirćetom. U široj posudi pomiješajte oko četvrtinu šoljice jabukovog sirćeta i 3 šoljice vrele, ključale vode. Oko glave stavite peškir tako da pada oko posude pa se inhalirajte 5-10 minuta.

Dok se inhalirate, nemojte disati na usta, nego samo na nos, te pazite da vam lice nije preblizu tečnosti kako se ne biste opekli.

Ova će vam inhalacija fino pročistiti sinuse i ublažiti napetost u području glave.

sirce

Osim obloga i inhalacije, od pomoći vam mogu biti i lagane vježbe istezanja te polagano i svjesno disanje.

Bonus:

Kod glavobolje pomaže i ispijanje jabukovog sirćeta – svakodnevno popijte po šoljicu vode s dodatkom 2 kašičice jabukovog sirćeta. Ne zaboravite i popiti dovoljnu količinu vode jer glavobolja može nastati i zbog dehidracije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *