DA LI JAJA TREBA KUHATI U KLJUČALOJ ILI HLADNOJ VODI? Kuhari KONAČNO dali PRAVI ODGOVOR! Samo ovako ćete ih LAKO OLJUŠTITI

Ako u Gugl pretraživaču ukucate “tvrdo kuhana jaja”, pronaći ćete više od 28 miliona članaka koji govore o tome kako ih skuhati ili pripremiti, s tim da su savjeti za kuhanje različiti: od toga da ih treba samo ubaciti u ključalu vodu i kuhati tri do pet minuta, pa do toga da ih je bolje staviti u hladnu, pa kuhati polako desetak minuta.

Ni brojni štampani kuhari ne mogu da se usklade oko toga šta je bolje. Ako želite da pripremite baš tvrdo kuhana jaja, ne nude jednoznačno rešenje. Tako, na primjer, jedan od autora kuhara, Mark Bitman, kaže da jaja treba staviti u šerpu s vodom na sobnoj temperaturi, upaliti vatru i pustiti vodu da vri. Potom isključiti šporet i poklopiti šerpu, te ostaviti jaja da odstoje desetak minuta.

FOTO: SHUTTERSTOCK

S druge strane, Džej Kenji Lopez-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već ključalu vodu na 30 sekundi, pa odmah u tu vodu dodate kockicu leda, kako bi se smanjila temperatura. Potom treba smanjiti temperaturu i kuhati jaja još 11 minuta.

Dakle, kako zapravo skuhati jaja da budu tvrda?

Evo šta kažu dvojica profesionalnih kuvara – Nik Korbi (saosnivač Egg Shopa i autor knjige “Egg Shop”) i Džejson Hua (holandski “chef de kitchen”) iz Njujorka: obojica su se složili da jaja treba spustiti u šerpu s ključalom vodom.

– Primjetio sam da se jaja zalijepe za ljusku kad ih ubacim u hladnu vodu, kaže Hua. I Lopez-Alt u svojoj knjizi kaže da se bjelanca koji se kuhaju u hladnoj vodi jače vežu s membranom s unutrašnje strane ljuske jajeta, pa to možda i nije najbolji izbor ako nakon kuhanja želite da ih očistite tako da ostanu u komadu, piše 24sata.hr.

2315155-profimedia0485745549-ff

FOTO: PROFIMEDIA

Korbi kaže da ih je važno kuvati i u dovoljno vode da pokrije sva jaja, tako da je voda barem centimetar iznad njih. Dodaje kako on lično pomalo praznovjerno dodaje malo alko.h.o.l.nog sirćeta, so i prstohvat sode bikarbone u vodu prije nego što se zagrije, kako bi bio siguran da će se jaja bolje moći da se oljušte.

Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuhaju 10 do 11 minuta, u zavisnosti od veličine, savjetuje Hua, dok Korbi predlaže snižavanje temperature i kuhanje 8 minuta.

2315157-profimedia0280082700-ff

FOTO: PROFIMEDIA

Nakon što skuhate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u ledenu vodu, odnosno činiju napunjenu ledom i s malo hladne vode, kako biste zaustavili dalje kuhanje u jajetu i što prije ih ohladili.

– Ovo je jako važno da biste jaja lakše očistili, a da zadrže konzistenciju – kaže Korbi, koji jaja ostavlja u ledenoj vodi barem pet minuta prije nego što počne da ih ljušti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *