Kako napraviti gel od aloe vere koji pomaže u uklanjanju bora i zacjeljivanju kože

Aloe vera je dar prirode koji ima puno ljekovitih svojstava. Poznata je kao izuzetno učinkovita kod sunčevih opeklina. A, znate li da uz pomoć gela dobivenog od biljke aloe vera također možete ukloniti i bore?

Prema istraživanju znanstvenika iz Azije, “koristeći svakodnevno manju količinu gela aloe vere znatno možete poboljšati elastičnost kože i ukloniti bore.”

U njihovom istraživanju sudjelovalo je 30 zdravih žena, starijih od 45 godina, koje su 90 dana koristile gel aloe vere. Nakon tretmana kod njih se znatno smanjila količina bora, a također je došlo i do vidljivog poboljšanja u elastičnosti kože lica.

Kako sami možete napraviti gel aloe vere

Gel od aloe vere možete pripremiti i sami. Sve što vam treba je zdrava biljka aloe (Aloe barbadensis).

1. Operite ruke.
Važno je započeti čistim rukama. Također, koristite čisti pribor za izradu, kako se gel ne bi kontaminirao.

2. Odrežite jedan vanjski list biljke (vanjski listovi su zreliji).
U njemu će biti dovoljno svježeg, zdravog gela. S obzirom na to da je gel aloe lako kvarljiv, najbolje je pripremiti manju količinu list ili dva, pogotovo ako su veći, dovoljni su za pola šalice do šalicu gela. Ako imate mladu biljku, pazite da ne odrežete previše odjednom, jer je tako možete oštetit.

3. Ocijedite sok 10-ak minuta.
Postavite listove okomito u šalicu i pustite neka sok iscuri. Sok sadrži lateks koji može biti iritantan za kožu, pa je najbolje iscijediti ga

4. Ogulite listove.
Najbolje je koristiti gulilicu za povrće kako biste odstranili vanjski zeleni dio lista. Gulite pažljivo sve dok ne dođete do gela koji se nalazi u sredini lista

5. Zahvatite malom žlicom i uzmite gel.
Proziran mekani gel lako je žlicom odvojiti od lista, uzmite koliko ga ima i stavite u čistu posudu

6. Gel možete pomiješati s nekim od prirodnih konzervansa poput vitamina C.
Ako ste dobili više gela i želite ga sačuvati mjesec ili dva, umiješajte 500 mg vitamina C , a za svaku ¼ šalice ili dodajte nekoliko kapi ulja s vitaminom E. Sastojke možete promiješati i blenderom.

7. Pretočite gel u steriliziranu, čistu staklenu posudu.
Ako ste koristili neko od sredstava za čuvanje hrane, gel možete čuvati mjesec ili dva u frižideru, a bez tih sredstava gel je upotrebljiv tjedan dana.

8. Upotrijebite gel.
Možete ga koristiti kod opeklina od sunca, ali i za ovlaživanje kože. Od njega možete pripremiti i druge domaće ljekovite preparate, a najbolje je koristiti gel kod površinskih iritacija kože. Možete i pomiješati ½ šalice aloe s ¼ šalice otopljenog kokosovog ulja – tako ćete dobiti ljekoviti hidratantni losion za masažu.

Kako gel aloe vere upotrijebiti za uklanjanje bora

Evo jednostavnog postupka kako se koristiti gelom aloe vere da biste uklonili bore.

Umasirajte malo gela direktno na kožu. Napravite to nježno, u trajanju od 3 minute. Na jednu čajnu žlicu gela također možete dodati i jednu kapsulu vitamina E. Promiješajte i koristite za masažu područja gdje se pojavljuju bore. Redovito napravite ovu masažu svake večeri prije spavanja, i već nakon nekoliko dana primijetit ćete poboljšanje.

Aloe vera ima puno različitih ljekovitih učinaka:

– ovlažuje kožu
– pomaže kod opeklina od sunca
– smanjuje upale
– pomaže u probavi
– detoksicira i čisti organizam
– poboljšava zdravlje zubi
– liječi želučane probleme
– pomaže kod alergije i astme
– poboljšava rast kose

Izvor: alternativa-za-vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *