ISPRAVKA: Mješavina meda i cimeta nije lijek

Dana 28.03.2023 nas portal prirodnisvijet.com je objavio članak pod nazivom „DOKTORI su priznali da ovaj lijek spriječava srčani i moždani udar, ubija holesterol, jača imunitet!“ koji je platforma Raskrinkavanje.ba ocjenila kao prenošenje lažnih vijesti ,dezinformacija i pseudonauka.

U prvobitnom članku je navedeno da smjesa meda i cimeta spriječava srčani i moždani udar,ubija holesterol,jača imunitet,liječi arttritis.Medjutim ova tvrdnja se ne može smatrati tačnom.

Učinkovitost ove smjese nije nikada naučno ispitivana u te svrhe. Dakle, ne postoje nikakvi naučni dokazi koji ukazuju na to da se smjesom iz ovog recepta mogu “sprijeciti stanja kao sto su srcani i moždani udar,lijeciti holesterol, lijeciti prehlada i lijeciti artritis”, kako smo prvobitno naveli na našem portalu.

U prvobitnom članku je navedeno da smjesa ove dvije namirnice može sprijeciti moždani i srčani udar.Međutim ova tvrdnja se ne može smatrati tačnom.Neki srčani i moždani udari zaista mogu spriječiti,redovnom kontrolom krvnog pritiska,kontrolom nivoa holesterola u krvi ,promjenama u ishrani,fizičkom aktivnošću,izbjegavanju alkohola i pušenja, ali ne postoje naučni dokazi da se to može učiniti konzumacijom meda i cimeta. Dakle i med i cimet pojedinačno, mogu uticati na smanjenje nekih faktora rizika za ova stanja,ali ne postoje dokazi da ih njihovo konzumiranje moze spriječiti.Sve studije koje su urađene na ovim namirnicama bavile su se njima pojedinačno i pokazalo se da i med i cimet pojedinačno mogu imati uticaj na smanjenje holesterola,te tako imati nekog efekta u prevenciji ovih stanja,ali većina rezultata izvedena je iz životinjskih modela, in vitro studija ili iz malih uzoraka, i zahtijeva detaljno ispitivanje.

Takođe u prvobitnom članku je navedeno da smjesa ove dve namirnice liječi artritis,što se takođe ne može smatrati tačnim.Lijek za artritis ne postoji.Postoje neke studije koje su utvrdile da i med i cimet pojedinačno mogu dovesti do ublažavanja simptoma ove bolesti,ali nikako ne mogu biti lijek za istu.

Takođe je u prvobitnom članku navedeno da kombinacija ove dvije namirnice liječi prehladu.Međutim ova tvrdnja se takođe ne može smatrati tačnom,jer ne postoje relevantni naučni dokazi za to.Med i cimet pojedinačno imaju određena antibakterijska svojstva i imaju odredjene benefite u ublažavanju simptoma prehlade,ali je ne mogu izliječiti.

Ovim putem portal prirodnisvijet.com se izvinjava svojim čitaocima na ovoj prenesenoj lažnoj vijesti i zahvaljuje se platformi Raskrinkavanje na urađenoj analizi.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *