OVE 4 NAMIRNICE SU MELEM ZA VAŠA CRIJEVA: Podstiču PROBAVU bolje nego bilo koji LIJEK

Iako nedostatak tjelesne aktivnosti, izloženost stresu i upotreba određenih lijekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja crijeva, čini se da glavni uzrok takvom stanju leži u onome što jedemo, odnosno ne jedemo.

Jedan od takvih problema je i poremećaj u varenju, što dovodi do konstipacije, odnosno zatvora.

Na svu sreću, postoji nekoliko vrsta namirnica koje podstiču bolju probavu, a ovo su samo neke od njih:

1. SUHE ŠLJIVE

Suve šljive

Suhe šljive vijekovima imaju reputaciju laksativa, i to sasvim opravdano. Zbog dejstva na gastrointestinalni trakt, suhe šljive treba jesti u ograničenim količinama, od dvije do pet u porciji.

2. SJEME LANA

11 Health Benefits Of Flaxseeds, Nutrition, And Side Effects

Jedna kašika sjemenki lana osigurava gotovo tri grama topivih i netopivih vlakana, zbog čega im se pripisuje laksativno dejstvo.

Najbolje od svega je što se lanene sjemenke mogu lako uklopiti u svakodnevnu ishranu: dodajte ih u ovsenu kašu, tjesteninu, salatu ili u omiljeni smuti.

3. KEFIR

Homemade kefir recipe | BBC Good Food

Kefir je namirnica koje je bogata probioticima, a pored toga sadrži i dosta hranljivih sastojaka, te je izuzetno korisna za zdravlje probavnog sistema. On pozitivno utiče na cijelokupan probavni sistem, a također ima i dobar uticaj na zdravlje kostiju.

4. JABUKE

Jabuke

Za onu staru izreku “Jedna jabuka dnevno drži doktora podalje od kuće” postoji dobar razlog i dio njega je i u tome što jabuke pomažu pravilnom funkcionisanju sistema organa za varenje.

One se ponašaju kao agenti koji povećavaju zapreminu hrane, pomažući kretanje otpada kroz digestivni trakt onda kada imate zatvor i učvršćivanje stolice onda kada imate dijareju.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *