7 STVARI KOJE SVI RADIMO NAKON JELA, A NIKAKO NE BISMO TREBALI: Ovim ozbiljno ugrožavamo zdravlje, ODMAH PRESTANITE

7stvari koje ne treba da radite nakon jela, a većina nas ih stalno ponavlja. Ovo se ozbiljno može odraziti na digestivni trakt

Šta nikako ne treba raditi nakon jela: Poslije obroka (ovde mislimo na ručak ili doručak), obično nam ostane nekoliko slobodnih minuta i to vrijeme trošimo na neke poznate aktivnosti ili aktivnosti koje nam pomažu da se opustimo .

Međutim neke od ovih navika nisu uvijek dobre po zdravlje, mogu da nam deluju korisno i prilično bezopasno ali vremenom mogu da nas dovedu do loših simptoma i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Obzirom da mnogi ne znaju za njih, izdvojićemo neke najčešće:

1. Spavanje – dremanje

Spavanje nakon jela može dovesti do neprijatnih simptoma koji ukazuju na probleme sa varenjem. Mnogi ljudi misle da je spavanje poslije jela dobro i za zdravlje, ali to nije tačno. Takav san je loš po varenje. Kada je tijelo u ležećem položaju, želudačni sokovi ne pokrivaju u potpunosti hranu u stomaku , a normalna apsorpcija hranljivih materija je poremećena. Pored toga, jednjak može patiti, jer želudačna kiselina ulazi u njega pa javlja se osjećaj pečenja.

2Pušenje

Nije tajna da ova loša navika veoma loše utiče na stanje pluća i kardiovaskularnog sistema ali mnogi ne znaju da je posebno štetno pušiti nakon jela. Činjenica je da nikotin vezuje kiseonik neophodan za proces varenja , a to olakšava apsorpciju kancerogena.

3. Konzumiranje voća

Slatko, hranljivo i odlična zamena za tradicionalne deserte. Voće je najbolje konzumirati na prazan stomak, npr. ujutru ili par sati nakon jela. Za njihovo varenje potrebni su različiti enzimi, a prirodnom šećeru (fruktozi) je potrebno duže da se vari. Varenje druge hrane može ometati ove procese. Ako nema takve prepreke, tijelo će bolje apsorbovati hranljive materije sadržane u voću. To su, prije svega, vlakna i jednostavni šećeri koji telu daju energiju. Ako jedete voće nakon obilnog obroka, njihovi ostaci ostaju dugo u stomaku . Mogu izazvati loše varenje, povećano stvaranje gasova i druge neprijatne simptome.

4. Tuširanje

Tuširanje vam pomaže da se opustite i poboljšava cirkulaciju, ali nemojte ga praktikovati nakon obroka. Tada može narušiti funkcionisanje digestivnog sistema. Činjenica je da ova procedura podstiče dotok krvi u ruke i donji dio tijela, a manje krvi doliva u stomak. Zbog toga počinje lošije da utiče na varenje hrane, a često se javljaju upale, bol i težina u stomaku.

tusiranje-hladnom-vodom-0295803817

5. Pijenje hladne vode

Nije preporučljivo piti hladnu vodu tokom i posle obroka, jer to može poremetiti varenje hrane. Hranljive materije se apsorbuju lošije, proces formiranja varenja je poremećen.

6. Pijenje čaja

Čaj spada u zdrave napitke, ali se ne preporučuje da ga pijete poslije jela. Tanini sadržani u čaju kombinuju se sa gvožđem i ometaju njegovu apsorpciju. Kao rezultat toga, apsorpcija gvožđa može da se smanji za 87% , a to je put ka anemji.

7. Hodate ili trčite

Pogrešno je misliti da je vježbanje poslije obroka veoma korisno, jer pomaže u sagorevanju kalorija i smanjenju težine. Naravno, trčanje i hodanje su veoma korisni vidovi fizičke aktivnosti, ali radeći ih odmah nakon jela, ne koristimo organizmu, već mu štetimo. Ovo ometa proces varenja. Zbog toga ih možete raditi tek kada je prošlo najmanje 30 minuta nakon jela (a trajanje hodanja ili trčanja u ovom slučaju ne bi trebalo da prelazi 10 minuta).

trcanjeee

Da li imate neku od ovih navika? Ako imate, pokušajte da ih se riješite kako više ne bi štetile vašem zdravlju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *